Održan 17. Sabor “Vrela Homolja” u opštini Žagubica

Tradicionalni Sabor “Vrela Homolja” otpočeo je defileom učenika, vaspitača i roditelja, od vrtića “Poletarac” ka centru opštine Žagubica.
Manifestaciju je svečano otvorio Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica, na platou ispred Doma Kulture, uz prisustvo čelnika opštine, mnogobrojnih građana i gostiju iz inostranstva.
Takođe, u ime Nacionalnog saveta vlaha Srbije bio je prisutan zamenik predsednika Dalibor Orsovanović, sa domaćinima dr. Dragijem Damnjanovićem i Devicom Čenaković, koji je svojim prisustvom pokazao da će NSV uvek podržavati ovakve manifestacije.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, predsednik Pavlović je u pratnji mnogobrojnih saradnika, obišao štandove izlagača Sajma meda i preduzetništva i etno postavku udruženja žena “Homoljke”, a na platou ispred Doma kulture održan je i bogat kulturno-umetnički program. Tokom dana održan je okrugli sto na temu „Razvoj sela i zadrugarstvo“ i otvoreno je nekoliko izložbi. Tradicionani koncert „Srpski poj od iskona“ održan je u večernjim satima, u porti crkve Svete Trojice.

Drugog dana manifestacije održano je takmičenje u sportskom ribolovu na Vrelu Mlave, a istovremeno, na platou iznad Vrela, odvijalo se takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela i starih zanata pod nazivom „Zlatne ruke Homolja“ uz nastupe folklornih ansambala. Gost na „Homoljskom poselu“ bilo je AKUD „Dimitrije Koturović“ iz Beograda. U nastavku večeri usledio je koncert estradnih zvezda, Milice Pavlović i Ane Kokić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu