REKAPITULACIJA 52. SMOTRE NARODNOG STVARALAŠTVA “HOMOLJSKI MOTIVI” 2019

Radionicom „Izrada i sviranje na bušenu“ počela 52. Smotra „Homoljski Motivi“
U  Info centru „Ravništarka“ smeštenom u predivnim prirodnom ambijentu, koji se može samo videti samo u predelima koji okružuju jednu od najlepših pećina u zemlji, Ravništarku, održana je radionica „Izrada i sviranje na bušenu“ kojom je rukovodio Dragoslav Milić. Učesnici su imali ptilike da isprate ceo proces – od odabira potrebnog drveta, do njegove pripreme i na kraju sviranja.
52.Smotra Homoljski Motivi“ /prvi dan -promocija knjige Nacionalni identitet i tradicija Vlaha severoistočne Srbije
U izuzetno ukusno nameštenom holu Centra za kulturu, u okviru drugog dešavanja prvog dana 52. Smotre „Homoljski Motzivi“,  održana je promocija knjige Nacionalni identitet i tradicija Vlaha severpistočne Srbije autora dr Miodrga Perića. Promociju je otvorila direktorka Centra Jasmina Blagojević a posle njenj prisutnuima se obratio predsednik Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji Novica Janošević koji je ukratko izneo pravce delovanja i aktivnosti koje savet sprovodi  u četiri segmenta – obrazovanju, informisanju, kulturi i u odnosu na pismo i jezik. Nakon njega govorio je Radiša Dragojević, predsednik Izvršnog odbora NSV koji je ukratko izneo istorijat delatnosti saveta od njegovog nastanka 2010. i problemi sa kojima se suočavao, kao i da je knjiga drugo i dopunjeno izdanje, krajnje objektivno jer ni autor ni recezent nisu pripadnici vlaške nacionalne manjine. O samom delu govorili su recezent knjige dr. Miroljub Manojlović iz Požarevca i sam autor dr Miodrag Perić iz Petrovca. Knjiga predstavlja jedno monumentalno delo, u kojem se na najprofesionalniji način iznosi geneza jedne materije, konkretno nastanak, razvoj i sadašnji trenutak Vlaškog etnosa u severoistočnoj Srbiji, naučno dokazujući da su Vlasi autohtona nacionalna manjina koja nema nikakve veze sa rumunskim narodom.
Promociji su prisustvovali i predsednik Organizacionog odbora 51. Smotre „Homoljskih Motiva“, predsednik opštine Kučevo Vladimir Stojanović, predsednica SO Kučevo Mica Lukić-Radenković, zamenik predsednika opštine Nebojša Mitrović, članovi Opštinskog veća Miloš Petrović i Ljubiša Vojić i druge brojner ličnosti iz javnog i kulturnog života opštine Kučevo.
52.Smotra „Homoljski Motivi“ / prvi dan – treće dešavanje : pozorišna predstava „Prah“
U okviru trećeg dešavanja prvog dana 52. Smotre „Homoljski Motivi“, ljubitelji pozorišne umetnosti imali su priliku da pogledaju predstavu „Prah“ – duodramu Đerđa Špira, jednog od najpoznatijih mađarskih savremenih pisaca, koju je režirao je Veljko Mićunović( potpisuje i adaptaciju teksta i izbor muzike) i u kojoj igraju Nataša Ninković i Zoran Cvijanović.
U ovoj priči dvoje ljudi, bračni par, na rubu egzistencije, dobija dva miliona evra na lotou. Nema tog čoveka u ovoj zemlji koji bar jednom o tome nije maštao. Veličina ove tragikomedije jeste baš u toj jednostavnosti – smatra reditelj Mićunović. Predstava je puna smeha, ali i suza, prisutna je cela paleta emocija od euforije i uzbuđenja, preko straha i paranoje, pa do očaja .
Reč reditelja
„On jednog popodneva dođe kući ranije s posla, a ona tek dolazi s pijace da spremi krompir za ručak. Ništa od ručka, ostaće gladni. Nešto strašno važno se dogodilo i to mora da joj saopšti. Ali kako da joj saopšti šta je sreća? Je li sreća sigurnost? Je li novac sreća? Je li sreća blagostanje? Kako da je zavredimo, kako da objasnimo da smo je zaslužili? Je li sreća nešto čemu samo možemo da težimo? Otkud ta ljudska vera u lutrijsku srećku? Pitanje je, zapravo, ima li kraja društvenoj tranziciji ili će se ljudi deliti na one koji se klade na sreću i one koji su srećni profiteri. Postaje li nam smešno svako moralisanje na temu novca? Ko još veruje da siromašni mogu biti srećni?“
52.Smotra „Homoljskih Motiva“ /drugi dan – promocija monografije „Kad bih mogao vreme da zaboravim“
U Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu, kao prvo dešavanje drugog dana 52. Smotre „Homoljskih Motiva“, održana je promocija monografije „Kad bih mogao vreme da zaboravim“ autorke Zdenke Tomić o velikanu  vlaške muzike Slobodanu Domaćinoviću,samoukom umetniku koji se na estradnoj sceni nalazio preko 35 godina. U ovom periodu ispevao je preko 200 pesama od kojih su neke svrstane u sam vrh vlaškog melosa pa su ga mnogi  smatrali  kraljem  vlaške pesme. „Ne postoji vlaško veselje na kome se ne čuje bar jedna njegova pesma„,istakla je otvarajući promociju, organizator programa CVentra za kulturu,  Nevenka Gordić Tašić. O monorafiji je , sem autorke, govorila i novinarka Suzana Mihajlović-Jovanović.
U bogato ilustrovanom  izdanju nalazi se više od 60 sećanja i svedočenja njegovih kolega i prijatelja , tako da monografija predstavlja i svojevrstan hronološki prikaz brojnih muzičara Negotinske Krajine u proteklih blizu pola veka.
52. Smotra “Homoljski Motivi“ / drugi dan, drugo dešavanje – koncert FIRUL ORKESTRA
U okviru drugog dana ovogodišnje Smotre, organizatori su kučevljanima i njihovim gostima poklonili  jedan nesvakidašnji muzički doživljaj – koncert  FIRUL ORKESTRA . Umetnici predvođeni Dragoljubom Firulivićem Firulom( slikar, pesnik i muzičar) priredili su publici pravi mali muzički spektakl -njihovo  muziciranje se  zasniva na etno-džez obradama motiva izvornih melodija istočne Srbije i to stvarno deluje izuzetno.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
52.Smotra „Homoljskih Motiva“/ treći dan – otvoren dvodnevni Sajam automobila
U okviru pratećih manifestacija 52. Smotre „Homoljskih Motiva“, danas je na platou ispred restorana „Homoljski Motivi“ otvoren dvodnevni prodajni Sajam automobila. Na Sajmu su , od strane ovlašćenih uvoznika za Srbiju:  firmi AUTO MIRKOS i BIBO-CAR.D.O.O., predstavljena vozila iz proizvodnih programa OPELA  i RENAULTA.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
52.Smotra „Homoljski Motivi“/ treći dan -Umetnost sviranja na listu
Učenici jedne škole iz Subotice, imali su danas jedinstvenu priliku da, zajedno sa decom iz naše opštine, prisustvuju jednoj nesvakidašnjoj umetničkoj radionici koja će im, svakako, ostati u najlepšem sećanju. Naime, u Info centru smeštenom kraj pećine Ravništarka, virtouz sviranja na listu, Jova Žurkić, otkrivao je, u okviru prvog dešavanja trećeg dana 52. Smotre „Homoljski Motivi“  tajne ove umetnosti. Jova je tako setno i čežnjivo izvodio, pomalo zaboravljene narodne melodije, na listu od kruške, da je većina prisutnih i sama poželela da tako nešto nauči. I trudili su se, tako da su predeli oko pećine, uskoro bili ispunjeni zvucima sviranja na listu. Ne treba sumnjati da će neko od danas prisutnih, uskoro stati Jovi uz rame, tako da će se melodije odsvirane na listu, još dugo slušati na nekim budućim Smotrama.   
52. Smotra „Homoljskih Motiva“ /treći dan – izložba Petra Anđelkovića „Pravoslavlje u srcu“
Četvrtak u nedelji u kojoj se održava Smotra „Homoljski Motivi“, u sebi  tradicionalno sadrži i izložbu Petra Anđelkovića  koja se održava u specijalnoj ambijentalnoj sredini kakvu pruža  porodična kuća Anđelkovića.
Ovogodišnja izložba, „Pravoslavlje u srcu“, posvećena je osamstogodišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.Nas otvaranju govorili su autor Petar Anđelković, istoričarka umetnosti dr  Jelena Anđelković Grašar i arheolog Dragan Jacanović „Slike iz ovog ciklusa izrađene su u tehnici ulja na platnu ili sargiji, zajedno sa apliciranim platnom ili mrežom što stvara strukturu reljefa… i tematski razrađuju istoriju SPC , dugu osam vekova… moderan pristup u ispitivanju prošlosti inače tradicionalne ortodoksije, vredan je uvid u važnost pomirenja prošlosti i sadašnjosti. Drugi deo izložbe posvećen je večitoj umetničkoj inspiraciji prirodi“ ( dr Jelena Anđelković Grašar).
U okviru izložbe, autor je ispalio hitac iz trešnjevog topa (naravno, njegovih ruku delo), istovetnog onima koji su koristili Karađorđevi borci u Prvom srpskom ustanku.
52. Smotra „Homoljski Motivi“/treći dan – projekcija filma „Kraku lu jordan“
Ono sa čime se slaže kompletna stručna javnost je to da je – „Kraku lu jordan“ snimljen po najvišim svetskim standardima , kada se radi o dokumentarnim filmovima. Kako je to pre projekcije filma naglasila u svom uvodnom obraćanju Nevenka Gordić Tašić, organizator programa u Centru za kulturu, „glavni krivac“ za to je autor projekta Dejan Radulović vlasnik produkcije „Slike života“. Film ne govori toliko o putevima zlata, koliko o tome šta je to rudno bogatsvo ovih predela, predstavljalo za stanovnike ovog kraja kroz više milenijuma. O filmu govorili su i scenograf Petar Anđelković, kao i jedan od učesnika projekta dr Jelena Anđelković Grašar.
Kao što je poznato „Kraku lu jordan“ je jedinstveni u Evropi arheo metaruluški kompleks iz trećeg i četvrtog veka, smešten na ušću Brodičke reke u Pek, izuzetno važan za ekonomsku sigurnost  rimske imperije toga doba.
Naravno, priča o Kraku lu jordanu, nije ispričana ovim filmom, nastavak se očekuje u vremenima koja dolazi i u kojima će se otkriti još mnogo tajni vezanih za puteve zlata Zvižda i Peka.
52.Smotra „Homoljski Motivi“/treći dan – koncert TESTAMENT BENDA
U zatvorenom delu ulice Sveti Sava, održan je kocert grupe TESTAMENT BEND. Ljubitelji ove muzike, među kojima je bilo i mnogo onih starijih, imali su prilike da uživaju u izvođenju melodija koje su obeležile neke prošle decenije i da se potsete nekih minulih vremena kada nisu bili „stariji“. Opšti je utisak da je ovaj koncert bio „ono pravo“.
52. Smotra „Homoljski motivi“-četvrti dan – Narodne igre Zvižda i Homolja
Dešavanja četvrtog dana  52. Smotre  otpočela su održavanjem seminara za umetničke rukovodioce i koreografe i predstavljanjem drugog dopunjenog i proširenog izdanja knjige „ Narodne igre Zvižda i Homolja“ Dejana Trifunovića. Seminar je održan u Velikoj sali Centra za kulturu.
52.Smotra „Homoljski Motivi“ –četvrti dan : Kosovo i Metohija, muzička slika murtikulturalnosti 50-ihi 60-ih godina 20. veka
U Zavičajnoj galeriji održana je promocija izdanja Muzikološkog Instituta SANU Kosova i Metohije – Muzička slika murtikulturalnosti 50-ihi 60-ih godina 20.  veka. Otvarajući promociju, direktorka Centra za kulturu Jasmina Blagojević, je između ostalog rekla, da se radi o prvom izdanju iz serija Zvučna riznuca Muzikološkog instituta SANU Kosova i Metohije, a da je i razlog više, što se promocija održava to da je Centar za kulturu iz Kučeva bio jedan od učesnika u ovom projektu. O samom izdanju govorile su saradnice Muzikološkog instituta dr Danka Lajić Mihajlović i dr Jelena Jovanović.
52 Smotra „Homoljski Motivi“ -petak 31. maj – JORGOVANSKA NOĆ
Miss Jorgovana Kučevo ( prvo polufinalno takmicenje izbora za Miss Srbije) u okviru manifestacije „Homoljski Motivi „održano je večeras (petak, četvrti dan Smotre) u prelepom ambijentu glavnog gradskog trga . Takmičilo se 11 devojaka iz Istočne Srbije. Titulu najlepše Miss Jorgovana Kucevo osvojila je Željana Stojanović,učenica srednje ekonomske škole iz Smedereva. Prva pratilja je Teodora Mitić,učenica gimnazije iz Zaječara. Druga pratilja je Sofija Marić student arhitekture iz Despotovca. Miss fotogenicnosti je Milica Pavlović iz Kladova,a najšarmantnija je Jovana Lupšić iz Kuceva. Ovaj događaj je pratio bogat muzički program sa izvođačima Simpatiko benda,Mikan Kozomara,Nikola Nikolić – Džoni ,Marina Stefanović i Jellena koja je učestvovala u muzičkom delu programa a i kao voditelj zajedno sa Nenadom Milosavljević. Pored mnogobrojnih medija , događaju su prisustvovale i mnogobrojne zvanice iz regiona i Beograda. Devojke su nosile haljine dizajberke Vladanke Celić,a u prvom predstavljanju izašle su u narodnim nošnjama i pokazale folklorni talenat. Ono što karakteriše ovaj izbor pored dobre organizacije i visokog profesionalizma,devojke su nakon izbora ostale nasmejane i zadovoljne što je pobedila baš Željana Stojanović,jer je i po njihovom mišljenju bila najbolja. Pored toga što je ušla u final pobednica je dobila i stipendiju za kompletno skolovanje na fakultetu za Projektni menadžment i inovacije.
52. Smotra „Homoljski Motivi“ – subota (glavni dan) pre podne – prodajna izložba sira
Glavnog dana održavanja Smotre, u subotu, prepodnevna dešavanja počinju prodajnom  izložbom sira. Tako je bilo i ove godine. Najbolji proizvođači Homoljskog sira takmičili su se u tri kategoriji. Na 52. Smotri, u kategoriji OVČIJI sir redosled je sledeći: 1. Mirjana Mladenović 2. Lukica Bulutić 3. Slavica Marković. U kategoriji KRAVLJEG sira najblji su bili : 1. Mirjana Mladenović, 2.Ljubinka Janošević i 3. Vlada Novaković. Kada se radi o MEŠANOM : prvo mesto osvojio je Vlada Novaković, drugo Manuel Miladinović i treće Lukica Bulutić.
52. Smotra „Homoljskih Motiva“ -subota pre podne : ispiranje zlata na Peku
Kao i svih prethodnih manifestacija, i ove godine zainteresovani su mogli da vide kako se to zlato ispiralo prohujalih vekova na Peku.
52. Smotra „Homoljski Motivi“-subota pre podne : Bazar starih zanata i jela
U zatvorenom delu glavne ulice Kučeva, održan je Bazar starih zanata i jela pripremljenih na tradicionalne načine iz prohujalih vremena ovog podneblja.
52.Smotra „Homoljski Motivi“ -subota pre podne-posađene sadnice jorgovana u okviru kampanje „Srbija zemlja jorgovana“
U okviru programa polufinalnog izbora za Mis Srbije u subotu, 1 juna 2019. godine, izabrana Mis Jorgovana Željana Stojanović, njene pratiljeTeodora Mitić Sofija Marić, Milica Pavlović, Jovana Lupšićgospođa Vesna de Vinča, predstavnica Srbije na izboru za Miss planete u Kambodži Tamara Novaković i predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Vladimir Stojanović, predsednica SO Mica Lukić Radenković, zamenik predsednika opštine Nebojša Mitrović i član Opštinskog veća Miloš Petrović zasadili su sadnice jorgovana. Ova akcija se sprovodi u okviru kampanje Kompanije MISSYU, „Srbija zemlja jorgovana“, koja će svoje finale imati u Parizu (ambasada Republike Srbije) u oktobru ove godine.
Podsetimo, Kučevo je poznato i kao „dolina jorgovana“, i jorgovani su jedan od lajtmotiva Smotre Homoljski motivi.
52. Smotra „Homoljski Motivi“,subota pre podne – Seoska dvorišta
U okviru prepodnevnih dešavanja glavnog dana 52. Smotre , na Vašarištu i u Domu kulture u Kučajni održana je manifestacija pod nazivom „Seoska dvorišta“ na kojoj su stanovnici naselja naše opštine prikazali svoje specifičnosti.
52. Smotra „Homoljski Motivi“- subota- DEFILE
Od samog nastanka manifestacije, DEFILE  učesnika ulicama grada, bio je jedan od najznačajnijih događaja Smotre. Tako je bilo i ove godine. Glavnom ulicom, prodefilovalo je svih 1300 učesnika Smotre, a njihov prolazak praćen je gromkim aplauzima.
52. Smotra „Homoljski Motivi“ – Koncert narodnih umetnika
Nakon defilea, održan je Koncert narodnih umetnika na glavnom gradskom trgu. Smotru su zvanično otvorili potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić i predsednik opštine Kučevo Vladimir Stojanović. Zdravicu je održao Vrhovni pastir Homolja, koju titulu od ove godine nosi mladi glumac poreklom iz grada na Peku, Bogdan Bogdanović, uručene su nagrade za najuspešnije u akciji „Biramo najlepšu terasu i dvorište Kučeva“ – za najlepšu terasu proglašena je ona koju je uredila Negica Blagojević, na drugo mesto plasirala se Marina Mihajlović a na treće Živkica Miletić. Za najlepše uređeno dvorište proglašeno je dvorište Biserke Zarić, drugu nagradu osvojio je Dragan Stanojević a treću porodica Ilić. U okviru koncerta zvanično je predstavljena i Mis Jorgovana Željana Stojanović iz Smedereva koja će narednih godinu dana biti zaštitno lice Smotre.
52.Smotra „Homoljski Motivi“ – subota veče-Koncert Dženana Lončarevića
52. Smotra „Homoljski Motivi“ svoje poslednje dešavanje imala je u subotu uveče – bio je to predivni koncert Dženana Lončarevića. Glavni gradski trg je bio tesan da primi sve koji su želeli da uživaju u njegovim pesmama. Nastup estradne zvezde bio je vrhunski, šta drugo reći sem da je  većinu pesama  pevao zajedno sa celim trgom.
Održana Smotra dečijeg narodnog stvaralaštva
U Velikoj sali Centra za kulturu, kao poseban segment 52. Smotre „Homoljski Motivi“ održana je i Smotra dečijeg narodnog stvaralaštva na kojoj je nastupilo nekoliko stotina najmlađih igrača, pevača i svirača koji su tek zakoračili u čudesni svet očuvanja narodne tradicije i kulture.

Autor: eKučevo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu