05.03.2011.
DEMANT POTPREDSEDNIKA IZVRŠNOG ODBORA NACIONALNOG SAVETA VLAHA DRAGANA BALAŠEVIĆA

DEMANT POTPREDSEDNIKA NACIONALNOG SAVETA VLAHA DRAGANA BALAŠEVIĆA POVODOM OKRUGLOG STOLA ODRŽANOG U ZLOTU

U Zlotu je održan sastanak nevladinih organizacija povodom narednog popisa stanovnistva, za šta smo mi kao vlaška nacionalna manjina veoma zainteresovani.

Demantujem da je gospodin Perić Slobodan zastupao Nacionalni savet Vlaha, a jos manje da je obećavao novčana sredstva Nacionalnog saveta Vlaha za skup nekavih nevladinih organizacija.

Sredstva kojim raspolaže Nacionalni savet Vlaha su sredstva Srpske vlade i ona služe za dobrobit Vlaške nacionalne manjine, a ne za prozivanje nekog ZUKOLIĆA i dizanje Vlaške nacionalne manjine na bunt u Boru.

Jedan od razloga za prisustvo bivšeg potpresednika predhodnog Nacionalnog saveta Vlaha Predraga Balaševića, je učestvovanje u radu na promeni statuta i upotrebi Rumunskog jezika kao zvaničnog jezika Vlaha. To nam je ukazalo na njegovo opredeljenje.

Drugi prisutni je bio Zaviša Žurž (ranije po prezimenu Žuržević) tako da nam i to ukazuje na njegovo opredeljenje.

Prisustvo Miladina Decanovića bliskog saradnika Dragomira Dragića koji je autor knjige “VLASI ILI RUMUNI IZ ISTOČNE SRBIJE” , a u kojoj insistira da Vlasi treba da prihvate Rumunski književni jezik.

Prisustvo sveštenog lica Bojana Aleksandrića rukopoloženog od Vladike Danila Stoeneskua Vršačke Rumunske crkve, kojeg je Njegovo Preosveštenstvo Vladika Timočki gospodin Justin rasčinio. Pitam se u kojem svojstvu je dotični sveštenik prisustvovao ovom skupu gde je tema bila predstojeći popis stanovništva.

Ja kao potpresednik Nacionalnog saveta se čvrsto ograđujem od takvih foruma i upozoravam Vlašku nacionalnu manjinu da se dobro informiše o budućem popisu, jer belosvetski misionari i ljudi koji gledaju sopstveni interes već rade na tome da nas ubede da mi nismo Vlasi nego ko zna šta.

Nacionalni savet Vlaha čvrsto stoji da se Vlasi na popisu deklarišu i izjasne kao Vlasi.

Neka Bog čuva Vlahe.

Dragan Blašević , Potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha

Autor: Dragan Balašević

Close Menu