06.03.2013.
DRAGAN BALAŠEVIĆ – NEMOJTE VIŠE DA BRANITE VLAHE

NEMOJTE VIŠE DA BRANITE VLAHE

Obraćam se takozvanim nevladinim organizacijama, koje se svom silom trude da nama Vlasima dokažu da savremena istorija, nas Vlaha Srbije, počinje 1878. godine, priznavanjem Rumunije i ozakonjenjem imena rumunske nacije, a da pre toga na ovim prostorima Timočke Krajine nikoga nije bilo dok se nisu pojavili Rumuni, odnosno da su i doseljenici Ungurjani još iz vremena Marije Terezije, skoro ceo vek ranije, preko noći i bez svoje želje postali Rumuni. Nisu li onda za vas Gali – Francuzi, Germani – Nemci, Mezi – Srbi?

Koliko sam uspeo da primetim, Vi gospodo, potpisnici Otvorenog pisma, svom silom se trudite da nama Vlasima dokažete da naša istorija na prostoru Timočke Krajine počinje 1878. godine, a da pre toga na ovim prostorima nikoga nije bilo. Nasumično određenje istorijske prošlosti u skladu sa političkim pretenzijama je nedopustivo! Ne bi me začudilo da jednog dana za postojbinu Vlaha proglasite i samo nebo, ukoliko bi se to poklapalo sa političkim programima koje zastupate.

Što se tiče rumunskog jezika zna se da je gospodin Jean Vaillant 1844.godine pomogao i ustoličio rumunski književni jezik. Dok je sa druge strane, nama starosedeocima (Vlasima u Srbiji i Rumuniji) ostao onaj naš drevni narodni latinski jezik, koji datira od pre nove ere. Jean Vailliant je ustoličio rumunski književni jezik i Rumuni su ga prihvatili kao sopstveni. No, potrebno je imati na umu da ga Vlasi nisu prihvatili kao sopstveni jezik, niti imaju nameru da to učine. Vlasi nisu prihvatili standardizovani rumunski jezik kao sopstveni jezik. Dakle, ne možete tvrditi kako je jezik Vlaha rumunski! Rumunski jezik je za Vlahe stran jezik. Ne može se jezik nametnuti nekome! Vlasi govore drevnim narodnim latinskim jezikom. Vlasi govore vlaškim jezikom. To je jezik koji doživljavaju kao sopstveni jezik.

Nejasni ste kada kažete da Vlasi žive u 18 opština, a da nacionalna televizija Bor emituje jednom nedeljno 10 minuta rumunskog programa. Da li ste pitali Vlahe žele li oni da prate program koji se emituje na jeziku koji je njima stran jezik? Većina Vlaha će možda želeti da prate emisije na jeziku koji im je maternji i jeziku koji poznaju, a to je vlaški jezik.

Da li ste možda svojom izjavom želeli da ukažete na potrebu uvođenja više emisija na vlaškom jeziku, jer iz kojih drugih razloga onda prilažete podatak da u 18 opština žive vlasi?

Iz Vaših tvrdnji je pre moguće zaključiti da je potrebno obezbediti Vlasima da imaju sopstveni rogram na sopstvenom maternjem Vlaškom jeziku.

Zamolio bih Vas da se u svojim izlaganjima jasnije izražavate i da ne zloupotrebljavate vlašku nacionalnu manjinu u situacijama kada želite da postignete određene povlastice za pripadnike drugih nacionalnih manjina, u ovom slučaju rumunske. Rumunska nacionalna manjina ima prava na program na rumunskom jeziku i u tom pogledu ulažu se napori državnih institucija da to pravo bude i realizovano. Vlaška nacionalna manjina takođe, ima svoja prava, koja može I treba da iskoristi u očuvanju sopstvene kulture i sopstvenog vlaškog jezika.

Vi gospodo, ako smem da primetim, želite da iskoristite i zloupotrebite prava koja ima vlaška nacionalna manjina u korist druge nacionalne manjine. To je vrlo nekorektno i nepravedno prema Vlasima. Ovom priikom Vas molim da više ne iskorištavate Vlahe, tako što se postavljate kao njihovi branioci !

Na osnovu zadnjeg popisa 100 deklarisanih Rumuna u Timočkoj Krajini, mnogi deklarisani iz ličnog interesa, imaju uvek primedbe i zahteve na sve ono što se zove vlaško. Zar mi nemamo ista prava kao i sve druge nacionalne manjine ?

Pa i mi Vlasi izražavamo negodovanje protiv bilo kog osporavanja emisija na vlaškom jeziku (nacionalna televizija Bor) jer kao priznata manjina Rezolucijom 1632. koju je krajem oktobra 2008. godine Parlament Saveta Evrope u Strazburu usvojio , imamo pravo putem nacionalne televizije da emitujemo svoj program.

Slažem se sa Vama da gospodin Knut Volebek , komesar OEBS-a , ulaže napore za uvođenje maternjeg jezika u školske sisteme , samo niste naveli kojeg jezika , da li je to možda engleski, francuski ili bilo koji drugi jezik , što bi vlaška populacija a i predsednik Republike trebali da budu informisani.

Slažem se sa Vama i mi se pridružujemo pohvalama na rad Gospodina Volebeka za uvođenje maternjeg jezika u školstvu i bogosluženju , samo se pitam koji maternji jezik i čiji?

Osuđujete državu Srbiju u njenom nastojanju da pomogne svojim građanima (Vlasima) u standardizaciji jezika i pisama. S kojim pravom to činite ? Kažete da bi se tim aktom kvarili međususedni odnosi Rumunije i Srbije ? Zašto bi se neko mešao unutar bilo koje suverene države i njenih zkona i institucija ?

Ne razumemo zašto je za rumunsku stranu apsolutno neprihvatljiva standardizacija vlaškog jezika i zašto bi se dobrosusedna zemlja mešala u odluke vlaškog legitimnog izabranog Saveta, i imala nešto protiv izjave predsednika Republike da podrži i pomogne građane Srbije , to jest vlašku nacionalnu manjinu.

Što se tiče mog angažovanja Vi gospodo, dobro znate da moje aktivnosti u pogledu vlaške nacionalne manjine nisu zarad sticanja nekog ličnog interesa kao većina Vašihi nevladinih organizacija, već to radim iz sopstvenog ubeđenja. Tendenciju ka zaboravu vlaškog jezika zameram Vama i nekim vašim istomišljenicima koji se nisu zalagali da ja i mnogi moji vršnjaci učimo i pišemo na svom maternjem vlaškom jeziku. Vlaški jezik ne treba da bude zaboravljen. Zalažem se i zalagaću se da do toga ne dođe. Buduće generacije Vlaha neće zaboraviti jezik svojih predaka. Učiće da govore i pišu na vlaškom jeziku u školama. Uz Božiju pomoć to će se i ostvariti !

Predsednik Nikolić, kao predsednik svih građana Srbije, podržava građane Republike Srbije i sve nacionalne manjine koji žive na njenoj teritoriji i sve koji cene i vole svoju državu Srbiju. Vlasima je Srbija matica i domovina u kojoj žive još od prvih godina njenog nastanka.

Ne razumem Vašu primedbu da nisam jedini deklarisani ortodoksan Srbin u NSV-u jer većina nas smatra da smo Vlasi i da je naša Matica Srbija. Pripadnik sam vlaške nacionalne manjine, ali sam jednovremeno i lojalan građanin Republike Srbije. To su dva pripadništva koja ne isključuju jedno drugo, već se štaviše međusobno nadopunjuju. Vlasima iz severoistočne Srbije, Srbija je domovina, domovina u kojoj oduvek žive.

Gospodo, slažem se sa Vašom izjavom, da se moj stav i stav NSV-a ne slaže sa prethodnim sazivom NSV-a u više domena i načina vođenja Vlaške populacije.

1. Vođenje finansija i rashoda;

2. Da rumunski jezik bude zvaničan jezik VNS-a;

3. Da se ništa nije uradilo na standardizaciji jezika i pisma;

Takođe, naši stavovi se razilaze i sa Vašim pretenzijama prethodnog saziva NSV-a u pogledu odnosa prema Matici Srbiji. Nerazumljivo je Vaše neuvažavanje države Srbije, neazumljivo je da se za savete i žalbe ide van njenih granica, bez prethodnog obraćanja njenim državnim institucijama.

Ne razumemo Vaše izjave i prozivanje administracije na protokol iz Brisela od 01.03.2012. godine a da pritom niste našli za shodno da obavestite javnost o tome ko je potpisao protokol od strane Republike Srbije, i ko to može da ospori pravo bilo kojoj nacionalnoj manjini (u ovom slučaju Vlaškoj).

Vi gospodo, potpisnici Otvorenog pisma, koji se navodno bavite očuvanjem identiteta Vlaha tražite:

1. MEDIJE NA RUMUNSKOM,

2. ŠKOLSTVO NA RUMUNSKOM,;

3. BOGOSLUŽENJA NA RUMUNSKOM,

Koga ste Vi onda roda i u kojoj državi živite, to nama nije jasno? Šta svojim neodređenim stavom želite da postignete? Da li je možda spoticanje Srbije od njenog evropskog puta?

Gospodo, čemu sve ovo? Ne možete da sprečite nikoga u njegovom opredeljenju, jer svako ima pravo da se deklariše kako oseća. To mu je Republika Srbija omogućila što na žalost mojim precima van države Srbije nije, a tim vašim i našim dobrosusednim dušebrižnicima a i Vama kažem da nas pustite da mirno živimo tu gde smo i da nam ne branite sve što je Vlaško.

Vi, nevladine organizacije, potpisnice Otvorenog pisma (upućenog Međuvladinoj mešovitoj komisiji za nacionalne manjine i visokom komesaru OEBS-a), brinite kako da ekonomski nešto učinite za građane istočne Srbije svih naroda i svih nacionalnosti.

Što se Vlaha tiče, još jednom ponavaljam:

VLASI VAS NISU IZABRALI ZA SVOJE BRANIOCE, S TOGA NEMOJTE IH VIŠE BEZ NJIHOVOG ODOBRENJA BRANITI !

Neka Bog čuva Srbiju.

Dragan Balašević , (rodom iz Zlota)

potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha,

član Izvršnog odbora Vlaškog nacionalnog saveta,

član međuvladine komisije za ljudska i manjinska prava, predstavnik kabineta predsednika Srbije

Close Menu