Unapređenje položaja vlaške nacionalne manjine u Srbiji

Direktorka Kancelarije Vlade Republike Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović sastala se danas u Petrovcu na Mlavi sa predsednikom Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Novicom Janoševićem i rukovodstvom ovog saveta.

Paunović je istakla da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno na unapređenju položaja svih nacionalnih manjina, pa i vlaške, navodeći da će prava svih manjina u Srbiji biti još bolje zaštićena.

Vlada, kako je podvukla, ima najviše standarde za poštovanje prava i sloboda nacionalnih manjina koje žive u Srbiji i nastaviće posvećeno da radi na sprovođenju usvojenih zakona.

Tu se pre svega misli na Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, navela je ona.

Da Vlada sprovodi jasnu i održivu politiku unapređenja položaja svih pripadnika nacionalnih manjina koji žive u našoj zemlji potvrđuju  izveštaji Evropske komisije, kao i brojnih ekspertskih misija koje su u prethodnom periodu posećivale Srbiju, ukazala je Paunović.

Prema njenim rečima, sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina zajedno se radi na rešavanju različitih pitanja – od ostvarivanja prava na obrazovanje, službenu upotrebu jeziku i pisma, informisanje i očuvanje kulturnog identiteta.

Ona je najavila da će od jeseni biti održan set obuka za nacionalne savete koje će se odnositi na finansijsko poslovanje samih saveta, a sve u cilju povećanja efikasnosti i transparentnosti rada nacionalnih saveta, posebno u pogledu upotrebe sredstava doznačenih iz budžeta Srbije.

Janošević je iskazao zahvalnost Paunović na nesebičnom trudu i zalaganju da se poštuju prava pripadnika vlaške nacionalne manjine.

On je svoju sagovornicu informisao o radu Saveta, i istakao potrebu za većom finansijskom podrškom za potrebe obezbeđivanja kulturnih događaja i informisanja na vlaškom govoru.

Prema njegovim rečima, postoji potreba i za jačanjem sopstvenih kapaciteta vlaškog nacionalnog saveta kroz saradnju sa drugim nacionalnim savetima, državnim organima i naročito lokalnim samoupravama u kojima žive pripadnici ove manjine.

Janošević je poručio da je za pripadnike vlaške nacionalne manjine Srbija matična država i da njeni pripadnici žele da daju pun doprinos u daljem razvoju države u kojoj svi zajedno živimo.

Izvor: srbija.gov.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu