07.01.2019. Божићни обичаји Влаха, стари специјалитет са тајним састојком

Борнду се припрема тако што се у кључалу воду сипа млевено или сецкано месо. Кува се два, три сата док добро не омекша. Тајни састојак је свињска крв која се меша са кукурузним брашном и водом, и спаја са куваним месом. Смеша се мути “мтком”, влашким кухињским алатом, како не би настале грудвице. Сервира се хладно, а рецепт се преноси с колена на колено.

Живадинка Петровић, домаћица из Волује код Кучева, учи своју унуку да припрема борнду онако како је и сама научила од своје баке и мајке.

Борнду је главно јело божићног ручка код Влаха у кучевском крају. Ко се чврсто држи традиције, једе га са породицом на слами.

Деца су задовољна јелом, и очекују да га бака спреми и следеће године.

Обичаји су живи и стално настају нови. Храна је укусна и не чуди што је традиција опстала толико година.

Божићни обичаји у Волуји почињу од поноћи када се устаје и припрема месо, качамак, роштиљ, прича Наташа Добрицић. Потом се буде и млађи, неки испаљују ватромет, а јело се намењује живима и мртвима, додаје она.

Претпоставља се да се овај стари, традиционални специјалитет припрема баш са крвљу, јер је крв симбол живота.

Извор: РТС

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest