ГРАД БОР ШАМПИОН ПО УЧЕЊУ ВЛАШКОГ

Школе на територији града Бора су својеврсни шампиони по броју деце која уче ВЛАШКИ ГОВОР СА ЕЛЕМЕНТИМА НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ. Ова чињеница је показатељ да су људска права, у овом граду са највећим бројем припадника нацоналних мањина у источној Србији, на високом нивоу. За сада завидан број, преко двеста, младих Влаха у борским школама учи влашки у школама. На овај начин очување нашег идентитета, посебности, културе и традиције је загарантовано. Ове недеље представници Националног Савета Влаха у Републици Србији су обишли Основну Школу у Злоту, највећем влашком селу и том приликом поделили бесплатне уџбенике дечици која уче влашки.
Злотску школу су обишли заменик председника НСВС, Далибор Орсовановић, директор Завода за културу Влаха, Миодраг Кокелић, чланица Савета, Драгана Страхинић и чланица Савета, Бојана Длбокић Дубочанин. У веома пријатној атмосфери, Орсовановић је у разговору са децом и учитељицом, обећао да ће и наредне године организовати екскурзије и да ће Савет помоћи у свему у оквирима својих надлежности.
Подсетимо, за сада деца уче изборни предмет влашки говор са елементима националне културе, што је веома значајно за децу а велика сатисфакција је и за наставнике који предају овај предмет јер је то њихов матерњи језик. Са друге стране није занемарљиво и то да предавачи влашког говора имају увећање плате за десет процената.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest