Десета седница републичког Савета за националне мањине

Десета седница републичког Савета за националне мањине одржана је 31.марта 2020.године у Влади Републике Србије. Седницом је председавала премијерка и председница републичког Савета Ана Брнабић. На седници су били присутни председници Националних савета 21 националне мањине. Испред Владе Републике Србије на седници су присутни били, Гордана Чомић, заменица председнице Савета и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Бранко Ружић први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, Маја Поповић министарка правде, шеф кабинета у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Владимир Рогановић, в.д. директора Управе за сарадњу са верским заједницама, Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова и Вукица Килибарда, в.д. секретара Министарства културе и информисања.
На самом почетку премијерка Ана Брнабић је истакла да је веома важно да је формирано ново Министарство које ће се бавити питањима остваривања права националних мањина у Републици Србији на чијем челу је Гордана Чомић. У финансијском смислу Влада је и поред пандемије успела да не смањи средства за рад Националних Савета. Брнабић је обавестила све чланове Савета да је донета уредба да се попис становништва одложи за октобар 2022. године због пандемије. Министарка Чомић је нагласила да је њено Министарство партнер Националних савета и позвала на дијалог о свим темама које могу бити спорне. Министар Ружић је истакао задовољсво што су Савети учествовали у изради стратегије образовања до 2030. године као и бројем школа у којима се настава одвија на језицима националних мањина или у којима постоји факултативни предмет језика или говора националне мањине са елементима националне културе. Сви остали учесници су поднели извештаје о раду Министарстава у делу везаном за националне заједнице.
Борче Величковски, председник Националног савета македонске националне мањине и уједно председавајући координације Савета националних мањина упознао је представнике Владе републике Србије са досадашњим радом Националних савета, истакао је да се у последњих осам година средства за рад Савета не повећавају већ умањују те да је и због пандемије Националним саветима отежан рад.
У дискусији су сви председници Националних савета могли да се јаве за реч и истакну или кандидује одређене проблеме за решавање из четири области у свери овлашћења Савета али и у области права, инфреструктуре, екологије, економије и друго. У име националног Савета влашке националне мањине седници је присуствовао председник Новица Јаношевић који је као и до сада инсистирао на очувању самобитности влашке заједнице, побољшању економске ситуације, борби за поштовање еколошких стандарда у источној Србији као преко потребној помоћи државе у смањењу економских миграција влашког становништва.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest