Мултикултуралност и интеркултуралност у Републици Србији – добре праксе и изазови

nacionalni savet vlaha

„Мултикултуралност и интеркултуралност у Републици Србији – добре праксе и изазови“, била је тема друштвеног дијалога, који су, 17. новембра, у Медија центру Радио телевизије Војводине, организовали Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.  

Овај догађај је одржан у склопу промоције јубилеја од глобалног значаја, 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима и Међународног дана толеранције, који се обележава сваког 16. новембра, са намером да се, нарочито млађим генерацијама, укаже на значај универзалних вредности и културе људских права.

Најпре се скупу обратио министар за људска, мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије Томислав Жигманов, који је подсетио на то да су културна права нераздвојни део људских права.

„Влада Републике Србије је усвојила посебан вид даље заштите мањинских права и он је саставни део заштите и унапређења људских права, чиме смо се још више приближили правима које су установиле Уједињене нације”, рекао је министар Жигманов и истакао да је ресорно министарство средствима у вредности од три милиона динара подржало 72 пројекта националних заједница.

У име домаћина, Радио-телевизије Војводине, обратила се заменица генералног директора Сања Јашаревић Кужић, која је казала да тај медиј свакодневно емитује и производи програм на 16 мањинских језика и да је добар пример мултикултуралности и интеркултуралности.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се у уводном делу и подсетила на то да је Скупштина АП Војводине дан на који је усвојена Декларација – 10. децембар – прогласила за један од датума од покрајинског значаја који се свечано обележавају, а такође је установљено и Покрајинско признање у области људских и мањинских права које носи име истакнутог борца за једнакост свих људи и свих народа – Људевита Мичатека.

На скупу су говорили и саветница потпредседника Владе Републике Србије и министра културе Алма Ризвановић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација Дејан Парчетић, начелник сектора у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Виктор Пал, председник Координације националних савета националних мањина Далибор Накић и вршилац дужности шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Надиа Ћук.

Представник Националног савета Влаха на овом скупу био је Миодраг Кокелић, директор Завода за културу Влаха.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest