Одржана 4. седница Националног Савета Влаха у Републици Србији

Седница Националног Савета Влаха у Републици Србији одржана је 4. септембра 2019.године са почетком у 12 часова, у свечаној сали Скупштине Града Зајечара. Седницом је председавао Новица Јаношевић. На самом почетку седнице, председник Националног Савета и председник Извршног одбора Националног Савета су поднели извештај о свом раду. Најважнија тачка дневног реда на седници је била измена финансијског плана, којом се предвиђају већа средства за рад Завода за културу Влаха. Изменом финансијског плана Завод за културу Влаха је добио више од два милиона динара, како би остварио предвиђене програмске активности до краја године. Национални Савет је, такође, донео одлуку да омогући свим ученицима, који желе да уче влашки језик у школама, да за тај наставни предмет добију бесплатне уџбенике. Пре седнице Националног Савета одржана је седница Извршног одбора Националног Савета Влаха у Републици Србији, којом јер председавао Радиша Драгојевић, а на којој су донете оперативне одлуке, важне за рад Националног Савета.

Одржана је и прва конститутивна седница Одбора за културу Националног Савета, којом је председавао Милан Станковић из Зајечара, а на којој је донета одлука да се до краја године утврди календар манифестација које промовишу влашку културу, традицију, језик и обичаје, а које ће у будућем периоду Национални Савет подржавати.

Градоначелник Зајечара, Бошко Ничић, је у име града Зајечара поздравио све присутне чланове Савета, изразио је задовољство што је седница одржана управо у Зајечару и нагласио да грађани Зајечара складно живе, а да је најбројнија влашка национална заједница. Чланови Националног Савета су имали велику част да им се обрати и Министар одбране, господин Александар Вулин, који је рекао да јако добро познаје источну Србију, да познаје влашки народ као вредан, гостољубив који држи до свог језика, културе и традиције и који воли своју домовину, Репубпику Србију. Министар Вулин је захвалио Националном Савету на чувању културног блага због кога је Србија духовно богатија.

Posted by Vlasi za Srbiju on Среда, 04. септембар 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest