Одржан 17. Сабор “Врела Хомоља” у општини Жагубица

Традиционални Сабор “Врела Хомоља” отпочео је дефилеом ученика, васпитача и родитеља, од вртића “Полетарац” ка центру општине Жагубица.
Манифестацију је свечано отворио Сафет Павловић, председник општине Жагубица, на платоу испред Дома Културе, уз присуство челника општине, многобројних грађана и гостију из иностранства.
Такође, у име Националног савета влаха Србије био је присутан заменик председника Далибор Орсовановић, са домаћинима др. Драгијем Дамњановићем и Девицом Ченаковић, који је својим присуством показао да ће НСВ увек подржавати овакве манифестације.

Након свечаног отварања манифестације, председник Павловић је у пратњи многобројних сарадника, обишао штандове излагача Сајма меда и предузетништва и етно поставку удружења жена “Хомољке”, а на платоу испред Дома културе одржан је и богат културно-уметнички програм. Током дана одржан је округли сто на тему „Развој села и задругарство“ и отворено је неколико изложби. Традиционани концерт „Српски пој од искона“ одржан је у вечерњим сатима, у порти цркве Свете Тројице.

Другог дана манифестације одржано је такмичење у спортском риболову на Врелу Млаве, а истовремено, на платоу изнад Врела, одвијало се такмичење у припремању традиционалних јела и старих заната под називом „Златне руке Хомоља“ уз наступе фолклорних ансамбала. Гост на „Хомољском поселу“ било је АКУД „Димитрије Котуровић“ из Београда. У наставку вечери уследио је концерт естрадних звезда, Милице Павловић и Ане Кокић.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest