ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ УДРУЖЕЊЕ ВЛАХА „ПРИМОВАРА“ ИЗ ЗЛОТА

НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ВЛАХА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ПОДРЖАВА РАД МНОГИХ УДРУЖЕЊА ВЛАХА

Удружење Влаха „Примовара“ је основано 10.12.2006. године. Седиште удружења је Злоту. Област остваривања циљева је очување културе, традиције и аутономије Влаха и очување животне средине.

Шири циљеви удружења су:

  • Проучавање и неговање традиције и културе Влаха;
  • Очување и неговање Влашког језика у постојећем локалном наречју;
  • Очување националног идентитета Влаха;
  • Сарадња са републичким и локалним удружењима сличне оријентације;
  • Побољшање услова живота и смањење социјалних разлика као и очување животне средине на просторима где Власи живе;
  • Брига о деци и омладини кроз развој спорта и културе.

Удружење броји око 40-так чланова а посебно је активно око 20-так чланова. Од локалне самоуправе Удружење тражи адекватан простор како би могло још боље да функционише.

Удружење је активно онолико колико добија средстава од спонзора и од пројеката.

Удружење је 2007. и 2008. године било партнер у пројекту прекограничне сарадње са једном школом из Румуније где је наших 25-торо деце боравило 7 дана код деце из Румуније и обратно и где су детета у непосредњој комуникацији видело и упоређивала разлике и сличности говора и традиције.

Од 2011. године суорганизатори на пројекту.

Међународни фестивал фолклора „МАЛИНИК“ (сваке године до 2020. године), партнери на пројекту „Разлике нас спајају – Вече Грчко-Српског-Влашког пријатељства“, носилац пројекта „Етно наслеђе кроз фотографију“, носилац пројекта „Сајам етно хране“ (од 2018. до 2020. године), носилац пројекта „Завичајни кутак“.

Све је то Удружење успело уз новчану помоћ, сад Града Бора, локалне самоуправе, Националног Савета Влаха у Републици Србији као и уз помоћ спонзора.

Удружуње има добру сарадњу са Народном библиотеком „Милан Поповић“, основном школом „Петар Радовановић“, ОФК „Злот“ и Удружењем грађана „Вилаге“. Удружење организује креативне и едукативне радионице и за децу и за одрасле.

Од 2019. године Удружење је почело са поделом половне гардеробе члановима удружења и социјално угроженим мештанима, захваљујући донацији удружења грађана „Вајферт“ из Бора.

Сваке године са сеоском библиотеком Удружење обележава Дан матерњег језика, што је од Националног Савета Влаха препознато као централна манифестација обележавања Дана матерњег Влашког језика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest