РЕКАПИТУЛАЦИЈА 52. СМОТРЕ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА “ХОМОЉСКИ МОТИВИ” 2019

Радионицом „Израда и свирање на бушену“ почела 52. Смотра „Хомољски Мотиви“
У  Инфо центру „Равништарка“ смештеном у предивним природном амбијенту, који се може само видети само у пределима који окружују једну од најлепших пећина у земљи, Равништарку, одржана је радионица „Израда и свирање на бушену“ којом је руководио Драгослав Милић. Учесници су имали птилике да испрате цео процес – од одабира потребног дрвета, до његове припреме и на крају свирања.
52.Смотра Хомољски Мотиви“ /први дан -промоција књиге Национални идентитет и традиција Влаха североисточне Србије
У изузетно укусно намештеном холу Центра за културу, у оквиру другог дешавања првог дана 52. Смотре „Хомољски Мотзиви“,  одржана је промоција књиге Национални идентитет и традиција Влаха северписточне Србије аутора др Миодрга Перића. Промоцију је отворила директорка Центра Јасмина Благојевић а после њењ присутнуима се обратио председник Националног савета Влаха у Републици Србији Новица Јаношевић који је укратко изнео правце деловања и активности које савет спроводи  у четири сегмента – образовању, информисању, култури и у односу на писмо и језик. Након њега говорио је Радиша Драгојевић, председник Извршног одбора НСВ који је укратко изнео историјат делатности савета од његовог настанка 2010. и проблеми са којима се суочавао, као и да је књига друго и допуњено издање, крајње објективно јер ни аутор ни рецезент нису припадници влашке националне мањине. О самом делу говорили су рецезент књиге др. Мирољуб Манојловић из Пожаревца и сам аутор др Миодраг Перић из Петровца. Књига представља једно монументално дело, у којем се на најпрофесионалнији начин износи генеза једне материје, конкретно настанак, развој и садашњи тренутак Влашког етноса у североисточној Србији, научно доказујући да су Власи аутохтона национална мањина која нема никакве везе са румунским народом.
Промоцији су присуствовали и председник Организационог одбора 51. Смотре „Хомољских Мотива“, председник општине Кучево Владимир Стојановић, председница СО Кучево Мица Лукић-Раденковић, заменик председника општине Небојша Митровић, чланови Општинског већа Милош Петровић и Љубиша Војић и друге бројнер личности из јавног и културног живота општине Кучево.
52.Смотра „Хомољски Мотиви“ / први дан – треће дешавање : позоришна представа „Прах“
У оквиру трећег дешавања првог дана 52. Смотре „Хомољски Мотиви“, љубитељи позоришне уметности имали су прилику да погледају представу „Прах“ – дуодраму Ђерђа Шпира, једног од најпознатијих мађарских савремених писаца, коју је режирао је Вељко Мићуновић( потписује и адаптацију текста и избор музике) и у којој играју Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић.
У овој причи двоје људи, брачни пар, на рубу егзистенције, добија два милиона евра на лотоу. Нема тог човека у овој земљи који бар једном о томе није маштао. Величина ове трагикомедије јесте баш у тој једноставности – сматра редитељ Мићуновић. Представа је пуна смеха, али и суза, присутна је цела палета емоција од еуфорије и узбуђења, преко страха и параноје, па до очаја .
Реч редитеља
„Он једног поподнева дође кући раније с посла, а она тек долази с пијаце да спреми кромпир за ручак. Ништа од ручка, остаће гладни. Нешто страшно важно се догодило и то мора да јој саопшти. Али како да јој саопшти шта је срећа? Је ли срећа сигурност? Је ли новац срећа? Је ли срећа благостање? Како да је завредимо, како да објаснимо да смо је заслужили? Је ли срећа нешто чему само можемо да тежимо? Откуд та људска вера у лутријску срећку? Питање је, заправо, има ли краја друштвеној транзицији или ће се људи делити на оне који се кладе на срећу и оне који су срећни профитери. Постаје ли нам смешно свако моралисање на тему новца? Ко још верује да сиромашни могу бити срећни?“
52.Смотра „Хомољских Мотива“ /други дан – промоција монографије „Кад бих могао време да заборавим“
У Завичајној галерији Центра за културу, као прво дешавање другог дана 52. Смотре „Хомољских Мотива“, одржана је промоција монографије „Кад бих могао време да заборавим“ ауторке Зденке Томић о вeликану  влашке музике Слободану Домаћиновићу,самоуком уметнику који се на естрадној сцени налазио преко 35 година. У овом периоду испевао је преко 200 песама од којих су неке сврстане у сам врх влашког мелоса па су га многи  сматрали  краљем  влашке песме. „Не постоји влашко весеље на коме се не чује бар једна његова песма„,истакла је отварајући промоцију, организатор програма ЦВентра за културу,  Невенка Гордић Ташић. О монорафији је , сем ауторке, говорила и новинарка Сузана Михајловић-Јовановић.
У богато илустрованом  издању налази се више од 60 сећања и сведочења његових колега и пријатеља , тако да монографија представља и својеврстан хронолошки приказ бројних музичара Неготинске Крајине у протеклих близу пола века.
52. Смотра “Хомољски Мотиви“ / други дан, друго дешавање – концерт ФИРУЛ ОРКЕСТРА
У оквиру другог дана овогодишње Смотре, организатори су кучевљанима и њиховим гостима поклонили  један несвакидашњи музички доживљај – концерт  ФИРУЛ ОРКЕСТРА . Уметници предвођени Драгољубом Фируливићем Фирулом( сликар, песник и музичар) приредили су публици прави мали музички спектакл -њихово  музицирање се  заснива на етно-џез обрадама мотива изворних мелодија источне Србије и то стварно делује изузетно.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
52.Смотра „Хомољских Мотива“/ трећи дан – отворен дводневни Сајам аутомобила
У оквиру пратећих манифестација 52. Смотре „Хомољских Мотива“, данас је на платоу испред ресторана „Хомољски Мотиви“ отворен дводневни продајни Сајам аутомобила. На Сајму су , од стране овлашћених увозника за Србију:  фирми AUTO MIRKOS и BIBO-CAR.D.O.O., представљена возила из производних програма ОPELA  и RENAULTA.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
52.Смотра „Хомољски Мотиви“/ трећи дан -Уметност свирања на листу
Ученици једне школе из Суботице, имали су данас јединствену прилику да, заједно са децом из наше општине, присуствују једној несвакидашњој уметничкој радионици која ће им, свакако, остати у најлепшем сећању. Наиме, у Инфо центру смештеном крај пећине Равништарка, виртоуз свирања на листу, Јова Журкић, откривао је, у оквиру првог дешавања трећег дана 52. Смотре „Хомољски Мотиви“  тајне ове уметности. Јова је тако сетно и чежњиво изводио, помало заборављене народне мелодије, на листу од крушке, да је већина присутних и сама пожелела да тако нешто научи. И трудили су се, тако да су предели око пећине, ускоро били испуњени звуцима свирања на листу. Не треба сумњати да ће неко од данас присутних, ускоро стати Јови уз раме, тако да ће се мелодије одсвиране на листу, још дуго слушати на неким будућим Смотрама.   
52. Смотра „Хомољских Мотива“ /трећи дан – изложба Петра Анђелковића „Православље у срцу“
Четвртак у недељи у којој се одржава Смотра „Хомољски Мотиви“, у себи  традиционално садржи и изложбу Петра Анђелковића  која се одржава у специјалној амбијенталној средини какву пружа  породична кућа Анђелковића.
Овогодишња изложба, „Православље у срцу“, посвећена је осамстогодишњици аутокефалности Српске православне цркве.Нас отварању говорили су аутор Петар Анђелковић, историчарка уметности др  Јелена Анђелковић Грашар и археолог Драган Јацановић „Слике из овог циклуса израђене су у техници уља на платну или саргији, заједно са аплицираним платном или мрежом што ствара структуру рељефа… и тематски разрађују историју СПЦ , дугу осам векова… модеран приступ у испитивању прошлости иначе традиционалне ортодоксије, вредан је увид у важност помирења прошлости и садашњости. Други део изложбе посвећен је вечитој уметничкој инспирацији природи“ ( др Јелена Анђелковић Грашар).
У оквиру изложбе, аутор је испалио хитац из трешњевог топа (наравно, његових руку дело), истоветног онима који су користили Карађорђеви борци у Првом српском устанку.
52. Смотра „Хомољски Мотиви“/трећи дан – пројекција филма „Краку лу јордан“
Оно са чиме се слаже комплетна стручна јавност је то да је – „Краку лу јордан“ снимљен по највишим светским стандардима , када се ради о документарним филмовима. Како је то пре пројекције филма нагласила у свом уводном обраћању Невенка Гордић Ташић, организатор програма у Центру за културу, „главни кривац“ за то је аутор пројекта Дејан Радуловић власник продукције „Слике живота“. Филм не говори толико о путевима злата, колико о томе шта је то рудно богатсво ових предела, представљало за становнике овог краја кроз више миленијума. О филму говорили су и сценограф Петар Анђелковић, као и један од учесника пројекта др Јелена Анђелковић Грашар.
Као што је познато „Краку лу јордан“ је јединствени у Европи архео метарулушки комплекс из трећег и четвртог века, смештен на ушћу Бродичке реке у Пек, изузетно важан за економску сигурност  римске империје тога доба.
Наравно, прича о Краку лу јордану, није испричана овим филмом, наставак се очекује у временима која долази и у којима ће се открити још много тајни везаних за путеве злата Звижда и Пека.
52.Смотра „Хомољски Мотиви“/трећи дан – концерт ТЕСТАМЕНТ БЕНДА
У затвореном делу улице Свети Сава, одржан је коцерт групе ТЕСТАМЕНТ БЕНД. Љубитељи ове музике, међу којима је било и много оних старијих, имали су прилике да уживају у извођењу мелодија које су обележиле неке прошле деценије и да се потсете неких минулих времена када нису били „старији“. Општи је утисак да је овај концерт био „оно право“.
52. Смотра „Хомољски мотиви“-четврти дан – Народне игре Звижда и Хомоља
Дешавања четвртог дана  52. Смотре  отпочела су одржавањем семинара за уметничке руководиоце и кореографе и представљањем другог допуњеног и проширеног издања књиге „ Народне игре Звижда и Хомоља“ Дејана Трифуновића. Семинар је одржан у Великој сали Центра за културу.
52.Смотра „Хомољски Мотиви“ –четврти дан : Косово и Метохија, музичка слика муртикултуралности 50-ихи 60-их година 20. века
У Завичајној галерији одржана је промоција издања Музиколошког Института САНУ Косова и Метохије – Музичка слика муртикултуралности 50-ихи 60-их година 20.  века. Отварајући промоцију, директорка Центра за културу Јасмина Благојевић, је између осталог рекла, да се ради о првом издању из серија Звучна ризнуца Музиколошког института САНУ Косова и Метохије, а да је и разлог више, што се промоција одржава то да је Центар за културу из Кучева био један од учесника у овом пројекту. О самом издању говориле су сараднице Музиколошког института др Данка Лајић Михајловић и др Јелена Јовановић.
52 Смотра „Хомољски Мотиви“ -петак 31. мај – ЈОРГОВАНСКА НОЋ
Мисс Јоргована Кучево ( прво полуфинално такмицење избора за Мисс Србије) у оквиру манифестације „Хомољски Мотиви „одржано је вечерас (петак, четврти дан Смотре) у прелепом амбијенту главног градског трга . Такмичило се 11 девојака из Источне Србије. Титулу најлепше Мисс Јоргована Куцево освојила је Жељана Стојановић,ученица средње економске школе из Смедерева. Прва пратиља је Теодора Митић,ученица гимназије из Зајечара. Друга пратиља је Софија Марић студент архитектуре из Деспотовца. Мисс фотогеницности је Милица Павловић из Кладова,а најшармантнија је Јована Лупшић из Куцева. Овај догађај је пратио богат музички програм са извођачима Симпатико бенда,Микан Козомара,Никола Николић – Џони ,Марина Стефановић и Јеллена која је учествовала у музичком делу програма а и као водитељ заједно са Ненадом Милосављевић. Поред многобројних медија , догађају су присуствовале и многобројне званице из региона и Београда. Девојке су носиле хаљине дизајберке Владанке Целић,а у првом представљању изашле су у народним ношњама и показале фолклорни таленат. Оно што карактерише овај избор поред добре организације и високог професионализма,девојке су након избора остале насмејане и задовољне што је победила баш Жељана Стојановић,јер је и по њиховом мишљењу била најбоља. Поред тога што је ушла у финал победница је добила и стипендију за комплетно сколовање на факултету за Пројектни менаџмент и иновације.
52. Смотра „Хомољски Мотиви“ – субота (главни дан) пре подне – продајна изложба сира
Главног дана одржавања Смотре, у суботу, преподневна дешавања почињу продајном  изложбом сира. Тако је било и ове године. Најбољи произвођачи Хомољског сира такмичили су се у три категорији. На 52. Смотри, у категорији ОВЧИЈИ сир редослед је следећи: 1. Мирјана Младеновић 2. Лукица Булутић 3. Славица Марковић. У категорији КРАВЉЕГ сира најбљи су били : 1. Мирјана Младеновић, 2.Љубинка Јаношевић и 3. Влада Новаковић. Када се ради о МЕШАНОМ : прво место освојио је Влада Новаковић, друго Мануел Миладиновић и треће Лукица Булутић.
52. Смотра „Хомољских Мотива“ -субота пре подне : испирање злата на Пеку
Kао и свих претходних манифестација, и ове године заинтересовани су могли да виде како се то злато испирало прохујалих векова на Пеку.
52. Смотра „Хомољски Мотиви“-субота пре подне : Базар старих заната и јела
У затвореном делу главне улице Кучева, одржан је Базар старих заната и јела припремљених на традиционалне начине из прохујалих времена овог поднебља.
52.Смотра „Хомољски Мотиви“ -субота пре подне-посађене саднице јоргована у оквиру кампање „Србија земља јоргована“
У оквиру програма полуфиналног избора за Мис Србије у суботу, 1 јуна 2019. године, изабрана Мис Јоргована Жељана Стојановић, њене пратиљеТеодора Митић Софија Марић, Милица Павловић, Јована Лупшићгоспођа Весна де Винча, представница Србије на избору за Мисс планете у Камбоџи Тамара Новаковић и представници локалне самоуправе, председник општине Владимир Стојановић, председница СО Мица Лукић Раденковић, заменик председника општине Небојша Митровић и члан Општинског већа Милош Петровић засадили су саднице јоргована. Ова акција се спроводи у оквиру кампање Компаније МИССYУ, „Србија земља јоргована“, која ће своје финале имати у Паризу (амбасада Републике Србије) у октобру ове године.
Подсетимо, Кучево је познато и као „долина јоргована“, и јорговани су један од лајтмотива Смотре Хомољски мотиви.
52. Смотра „Хомољски Мотиви“,субота пре подне – Сеоска дворишта
У оквиру преподневних дешавања главног дана 52. Смотре , на Вашаришту и у Дому културе у Кучајни одржана је манифестација под називом „Сеоска дворишта“ на којој су становници насеља наше општине приказали своје специфичности.
52. Смотра „Хомољски Мотиви“- субота- ДЕФИЛЕ
Од самог настанка манифестације, ДЕФИЛЕ  учесника улицама града, био је један од најзначајнијих догађаја Смотре. Тако је било и ове године. Главном улицом, продефиловало је свих 1300 учесника Смотре, а њихов пролазак праћен је громким аплаузима.
52. Смотра „Хомољски Мотиви“ – Концерт народних уметника
Након дефилеа, одржан је Концерт народних уметника на главном градском тргу. Смотру су званично отворили потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић и председник општине Кучево Владимир Стојановић. Здравицу је одржао Врховни пастир Хомоља, коју титулу од ове године носи млади глумац пореклом из града на Пеку, Богдан Богдановић, уручене су награде за најуспешније у акцији „Бирамо најлепшу терасу и двориште Кучева“ – за најлепшу терасу проглашена је она коју је уредила Негица Благојевић, на друго место пласирала се Марина Михајловић а на треће Живкица Милетић. За најлепше уређено двориште проглашено је двориште Бисерке Зарић, другу награду освојио је Драган Станојевић а трећу породица Илић. У оквиру концерта званично је представљена и Мис Јоргована Жељана Стојановић из Смедерева која ће наредних годину дана бити заштитно лице Смотре.
52.Смотра „Хомољски Мотиви“ – субота вече-Концерт Џенана Лончаревића
52. Смотра „Хомољски Мотиви“ своје последње дешавање имала је у суботу увече – био је то предивни концерт Џенана Лончаревића. Главни градски трг је био тесан да прими све који су желели да уживају у његовим песмама. Наступ естрадне звезде био је врхунски, шта друго рећи сем да је  већину песама  певао заједно са целим тргом.
Одржана Смотра дечијег народног стваралаштва
У Великој сали Центра за културу, као посебан сегмент 52. Смотре „Хомољски Мотиви“ одржана је и Смотра дечијег народног стваралаштва на којој је наступило неколико стотина најмлађих играча, певача и свирача који су тек закорачили у чудесни свет очувања народне традиције и културе.

Аутор: еКучево

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest