Русаљке – веза Влаха с оним светом (ФОТО,ВИДЕО)

У селу Дубока код Кучева још се верује у Русаљке – жене које су на Свету Тројицу падале у занос и комуницирале с мртвима. Име им води порекло од латинске речи за ружу, јер су падања била најчешћа у доба када је најзеленије и најцветније.

Видети да коло игра око жене која лежи, било би чудно свуда осим у Дубокој код Кучева. То је Русаљка коју су, верује се у том крају, запосели духови водених вила.

Погледајте

Како би је повратили, веровање каже да око ње треба да играју коло на прастару мелодију Русаља, по три пута

„Она само промени поглед. Гледа некако ружно, не прича ништа. Мало се искриви на једну страну, мало на другу и ми већ препознајемо да пада у транс. И, мало касније, она већ не зна за себе“, присећа се она.

Како би је повратили, веровање каже да око ње треба да играју коло на прастару мелодију Русаља, по три пута. Жена тада добија огромну снагу, па мора да је држи и по неколико мушкараца да се не би повредила.

Када је у трансу, русаља је толико јака, да мора да је држи по неколико људи да се не би повредила

„Отима се, чупа косу и скида одећу са себе, кида је, а да није ни свесна тога. Када се пробуди, ништа не зна шта се дешавало“, сећа се Светлана Живановић, чланица Културно-уметничког друштва „Русаљка“ како се понашала њена баба када су је „запоседали духови“.

Да би отерали виле које владају Русаљком и које је муче, морају да је пренесу преко Дубочке воде – потока у близини Дубочке пећине. Верује се да су ове воде за Русаље као Јордан за Исуса.

Да би отерали виле које владају русаљком и које је муче, морају да је пренесу преко Дубочке реке.

Како би јој поново отворили пут ка овом свету, играчи укрштају мачеве, а најближа рођака је освежава биљем.

„Користи се бели лук, пелин и камилица. Бели лук растерује зле духове, камилица је освежи, а горчина пелина је пробуди. Мачевима се секу духови, да побегну од ножева и мачева“, објашњава Светлана.

Када се Русаљка пробуди, она се ничега не сећа. И толико је уморна да не може да устане из кревета данима.

„Није се уопште померала и била је модра, једва је отварала вилицу. Једва је испуштала глас. Могао је да је чује само онај најближи поред ње. И нокти су били потпуно модри, плави.“, сећа се Светлана своје баке.

Највећи страх од Русаљки темељи се у веровању да у трансу могу да предвиде будуће догађаје или да разговарају с мртвима. Миља се сећа да је њена баба говорила док је била одсутна духом, али никада нису разумели о чему.

Легенда о русаљкама

Легенда каже да су некада на обронцима Бељанице и хомољских планина живеле две краљице. Планинка и Златинка биле су најбоље другарице. Стално су размењивале поклоне и уживале у благодетима краја.

Пријатељство је трајало све док се током једне шетње нису заљубиле у истог младића. Тада је наступио рат до истребљења.

„Када је Планинка кренула према Златинки са ножем у руци, она је одапела стрелу и погодила је право у срце. Пала је док су је њене ратнице држале, само је тихо изговорила: „Како смо Златинка и ја пале за Свету Тројицу, дабогда жене падале довека“, говори нам легенду Јанкуца Бешиновић, председник КУД-а „Русаљка“ из Дубоке.

Од тада је у транс сваке године падало по неколико жена из села. Углавном девојке и млађе жене.

Улаз у Дубочку пећину

Русаљке су већ после Другог светског рата полако почеле да нестају, до 1960. умрла је и последња.

„Не зна се зашто се то покварило, кажу да су пуцали преко ње за време рата и од тада се некако пресекло и покварило, а мени је бака причала кад нема краља, нестаће и Русаљки“, истиче Светлана Живановић.

Миља Мартиновић и данас верује да је могла да буде Русаљка, али су је родитељи спречили у томе.

„Моја баба је причала мојој мајци да ћу ја то да наследим. Али мој отац то није дозволио, јер је сматрао да то није добро. Водио ме по црквама и манастирима, попови су ми читали молитве и мене је то прошло,“ каже она.

Било је ту и неверице, али чак ни немачки научници нису успели да пољуљају веру у моћ Русаљки, које у том стању нису реаговале ни на убоде игли испод ноктију.

„Ја верујем да је то била истина“, наглашава Јанкуца и наставља:

„Био сам дете, седми разред, када сам чуо да је једна жена из Церовице шест месеци била у благој коми. Нису могли ни лекари ништа. Онда су чули да се у мом селу Дубока игра та ритуална игра и дошли су код нас. Тада нас је још предводио чича Андреја који је дуго играо тај ритуал, и покупио нас децу који смо знали колико- толико . Играли смо око ње и та млада жена се пробудила.“

Као и све друго код Влаха и Русаљке су део тесне везе овоземаљског и живота након смрти.

Овај текст настао је у склопу пројекта ” Нематеријална баштина кучевачких Влаха ” који суфинансира Општина Кучево по основу Конкурса о суфинансирању пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Кучево у 2019.години.

  • Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest