19.03.2013.
ВЛАСИ НИСУ РУМУНИ НИТИ ЈЕ РУМУНСКИ ЈЕЗИК ВЛАШКИ

Сопштење Драгана Балашевића поводом изјаве Микија Јаношевића, председника Удружења Влаха Примовара из Злота.

На конференцији за медије, одржаној 07.03.2013. године, у Медија центру Бор, Мики Јаношевић, председник Скупштине Удружења Влаха Примовара из Злота, изјавио је:

ВЛАСИ НИСУ РУМУНИ НИТИ ЈЕ РУМУНСКИ ЈЕЗИК ВЛАШКИ

„ На последњем попису, од прошле године, у источној Србији као Власи изјаснило се 32.095, а као Румуни 2.073 грађанина. У Борском округу, попис је показао да имамо 13.133 Влаха и 792 Румуна, док је укупан број становника 124.992. У Општини Бор Влаха је 6.701, а Румуна 293. “

„ Ових дана Министарство просвете спроводи анкету о увођењу румунксог језика у школе. И то није проблем, али подаци с пописа становништва изискују одговор на главно питање – да ли држава Србија попушта пред Европском заједницом изједначавајући Влахе и Румуне и да ли румунска мањина може да има сва права, а влашка већина – никакво право. Разлика је и у томе што Власи за своју државу хоће Србију, а Румуни- Румунију. Румунија не треба да штити Влаха од Србије, нити да се меша у наше проблеме, то ћемо сами решавати са матичном земљом Србијом “ – рекао је на конференцији за медије Мики Јаношевић, председник Скупштине Удружења Влаха Примовара из Злота и потпредседник Покрета влашког уједињења са седиштем у Петровцу на Млави. “

„ Јаношевић је посебно нагласио да је добро што је Влашки национални савет установио влашко писмо истовремено питајући се шта, на другој страни, ради румунски конзулат у Зајечару. Треба ли Србија поново да савије главу због ЕУ и на дневни ред стави наводно „влашко питање“ иако је попис становништа све показао. “

„ На конференцији су постављена и питања: када ће РТБ Бор као друштвено одговорна фирма помоћи свим селима у Општини Бор, када ће посланик Милинко Живковић у Скупштини Србије и свуда где му је место говорити о стварним проблемима влашке популације и зашто у СО Бор, од оснивање, пре три године, не функционише Савет за међунационалне односе. “

Поводом ове изјаве, Драган Балашевић, потпредседник Националног савета Влаха, издао је следеће саопштење :

Као припадник Влашке националне мањине и потпредседник ВНС подржавам констатацију влашког удужења Влаха Примовара да се над влашком поулацијом свакодневно врши стравичан притисак у домену стандардизације језика писма а нарочито религије.

Драга ми је изјава господина Јаношевића да је добро што је ВНС установио влашко писмо. Добро је питао шта тражи (ради) румунски конзулат у Зајечару. Хвала му на подршци да је Србија та која ће бринути о својим грађанима (Власима) и да не треба подлећи притисцима и савијати главу због уласка у Европу.

На његово питање када ће РТБ-Бор као друштвено одговорна фирма помоћи народу у селима Борске општине којих има 12 , од тога 11 чисто влашких, стање је алармантно.

Господин Јаношевић и већински народ (Влашки) у општини Бор добро зна да високи кадар РТБ Бора као и високи политички функционери нису из тог краја а по понашању чак нису наклоњени том већинском народу , који вековима живи на својим ресурсима а нема средстава за живот и било какво запослење већ се кадрови и радна снага запошљава са стране.

Драго ми је да се влашка популација као и они који је представљају најзад буде у домену економске егзистенције Источне Србије језика, писма, религије а нарочито слободног изјашњавања.

Драган Балашевић , потпредседник Националног савета Влаха