05.03.2011.
ДЕМАНТ ПОТПРЕДСЕДНИКА ИЗВРШНОГ ОДБОРА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА ДРАГАНА БАЛАШЕВИЋА

ДЕМАНТ ПОТПРЕДСЕДНИКА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА ДРАГАНА БАЛАШЕВИЋА ПОВОДОМ ОКРУГЛОГ СТОЛА ОДРЖАНОГ У ЗЛОТУ

У Злоту је одржан састанак невладиних организација поводом наредног пописа становниства, за шта смо ми као влашка национална мањина веома заинтересовани.

Демантујем да је господин Перић Слободан заступао Национални савет Влаха, а јос мање да је обећавао новчана средства Националног савета Влаха за скуп некавих невладиних организација.

Средства којим располаже Национални савет Влаха су средства Српске владе и она служе за добробит Влашке националне мањине, а не за прозивање неког ЗУКОЛИЋА и дизање Влашке националне мањине на бунт у Бору.

Један од разлога за присуство бившег потпреседника предходног Националног савета Влаха Предрага Балашевића, је учествовање у раду на промени статута и употреби Румунског језика као званичног језика Влаха. То нам је указало на његово опредељење.

Други присутни је био Завиша Журж (раније по презимену Журжевић) тако да нам и то указује на његово опредељење.

Присуство Миладина Децановића блиског сарадника Драгомира Драгића који је аутор књиге “ВЛАСИ ИЛИ РУМУНИ ИЗ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ” , а у којој инсистира да Власи треба да прихвате Румунски књижевни језик.

Присуство свештеног лица Бојана Александрића рукоположеног од Владике Данила Стоенескуа Вршачке Румунске цркве, којег је Његово Преосвештенство Владика Тимочки господин Јустин расчинио. Питам се у којем својству је дотични свештеник присуствовао овом скупу где је тема била предстојећи попис становништва.

Ја као потпреседник Националног савета се чврсто ограђујем од таквих форума и упозоравам Влашку националну мањину да се добро информише о будућем попису, јер белосветски мисионари и људи који гледају сопствени интерес већ раде на томе да нас убеде да ми нисмо Власи него ко зна шта.

Национални савет Влаха чврсто стоји да се Власи на попису декларишу и изјасне као Власи.

Нека Бог чува Влахе.

Драган Блашевић , Потпредседник Националног савета Влаха

Аутор: Драган Балашевић