Састанак НСВ и НВО “Гергина” са Преосвештеним епископом Тимочким г. Иларионом у Зајечару

Дана 15.08.2021. године, одржан је у Зајечару састанак Консултивног радног тела за сарадњу са СПЦ при Националном Савету Влаха-председника Влашке странке Јанка Николића и председника НВО “Гергина” др Синише Челојевића са Преосвештеним епископом Тимочким г. Иларионом.


Тема састанка је постепено увођење влашког језика у појединим деловима богослужења у местима са претежно влашким живљем, а где за то постоји реална потреба и интересовање. Његово Преосвештенство г. Иларион, пренео нам је да је имао више консултација са Св. Архијерејским Синодом Српске Православне Цркве, те да је о овоме било разговора и на овогодишњем редовном заседању Сабора СПЦ. Такође, разговори на исту тему су вођени и са Сватјејшим Патријархом г. Порфиријем приликом посете Тимочкој епархији у местима Кладову и Доњем Милановцу.Констатовано је да постоји добра воља и оправданост за коришћење влашког језика у појединим кључним деловима богослужења,нарочито због неканонског деловања сестринске Румунске Православне Цркве, а коју спроводе појединци у епархијама са претежно влашким живљем, понајвише у Тимочкој и Браничевској.


Закључено је да почетак увођења делова текстова на влашком језику и богослужење су ствар техничке природе и да ће се то постепено реализовати од места до места,тамо где се свештеници СПЦ сматрају Власима или познају влашки језик,те знају да одређене делове богослужења одслуже на влашком језику.О овој теми било је речи и раније,али сада се полако стичу услови за спровођење у дело. Такође,важно је поменути и чињеницу да постоји сасвим нормална комуникација свештенства са мештанима на влашком језику и мимо богослужења.


Пренето нам је такође,да постоји намера да Српска црква упути још једно братско,али протесно писмо поглавару РПЦ, са апелом да обустави ово њихово неканонско деловање на територији СПЦ,а које је мимо договора двеју цркава и држава, те да пастирско деловање могу спроводити на територије Војводине тј. Баната, где постоје парохије са румунским становништвом.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest