Састанак са мисијом ОЕБС у Србији

На састанку који је одржан 30. марта 2021. године са мисијом Европске уније за безбедност и сарадњу у Републици Србији председник Националног савета влашке националне мањине, Новица Јаношевић је пренео Зузани Павликови и сарадницама, ставове Националног савета Влаха у вези битних тема за живот Влаха у Источној Србији.

Председник Јаношевић је представнике ОЕБС-а обавестио о степену прихваћености изборног предмета „влашки говор са елементима националне културе“ као и раду Савета у време пандемије. Такође, мисија ОЕБС-а је обавештена о проблемима миграције коју условљава незапосленост као и о еколошким проблемима у већини општина у којима живе Власи. Са друге стране нагласак је стављен на константан притисак на Влахе да се изјасне као Румуни.

Председник Јаношевић је нагласио да Власи себе не сматрају Румунима те да екстремни ставови појединих румунских странака у Србији не доприносе развоју демократије и суживота. Изјаве појединих румунских парламентараца да држава Србија треба да изједначи термине Влах и Румун је изазвала негативне реакције у влашкој заједници. Национални савет категорички одбацује тврдње да су Власи Румуни а такође, не верује у добре намере неких политичких партија, које немају никакву подршку у народу.

Наведене партије покушавају да под плаштом бриге за екологију и влашки живаљ провуку и наметну политичке идеје које су у супротности са прокламованим принципима демократије. Власима је у Републици Србији Уставом и Законима загарантовано право да се изјашњавају као посебан народ чија је матична држава Србија и никакве странке под лажном бригом за еколошке проблеме не могу то право да оспоре, рекао је Јаношевић.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest