СЕДМИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ВЛАШКЕ МУЗИКЕ

НЕГОТИН – У организацији Удружења за очување идентитета, културе, традиције и језика Влаха, „Гергина“, у Неготину ће, 13. и 14. априла бити одржан седми, интернационални Фестивал влашке музике „Гергина 2015“. На челу овогодишњег Фестивала су Слободан Домаћиновић, на функцији директора и Ненад Камиџорац, у улози уметничког директора.

Као и ранијих година и овогодишњи Фестивал, чији су покровитељи Национални савет Влаха, Општина Неготин, „Еликсир група – ИХП Прахово“, „Текијанка“ и многи други, имаће две фестивалске вечери, током којих ће се, у неготинском Дому културе „Стеван Мокрањац“ публици представити више десетина афирмисаних, али и младих инструменталиста и вокалних солиста.

Прве фестивалске вечери, 13. априла, публици ће се представити и за фестивалска одличја борити 18 младих и неафирмисани вокални солиста и инструменталиста.

Александар Живковић, Ивица Првуловић, Данијел Бароновић, Дамјан Пачеризовић, Снежана Петруцић и Анђела Антић су млади вокални солисти који ће се представити публици у Неготину, док ће Ирена и Марина Марић, Немања Павловић и Момир Станкић, показати своје умеће у свирању фруле.

Александар Иконић и Стефан Стефановић свираће виолину, а Никола Царановић, Андреј Радуцић и Милан Лаутаревић хармонику, док ће своје умеће на саксофону показати Александар Кулић, Дарко Бајиновић и Саша Царановић.

Младе инструменталисте и вокалне солисте оцењиваће стручни жири који чине Марија Витас, Маја Стојановић и Слободан Домаћиновић.

Прве фестивалске вечери наступиће и Етно група „Долама“, као и КУД „Флоричика, док ће у делу вечери посвећеном сећању на Слободана Божиновића, наступити Слободан Добросављевић, Јовица Миљковић, Марјан Димитријевић, Драги Николић ,Слободан Пецић,Данијел Грекуловић и оркестар Бобана Пецића.

Друге фестивалске вечери, која ће имати ревијални карактер, осим Етно групе „Гергина“, наступиће и фрулаши Веља Кокорић, Симеон Лупуловић и Спасоје Јовић, трубачи Љубодраг Радуловић, Бранислав Јовановић, Далибор Лукић, Срђан Цветковић, Нелу Мурђила, Драган и Микан Његушић, хармоникаш Јовица Миљковић, виолинисти Виолета Мариновић и Вељко Чикаревић, саксофонисти Жива Динуловић и Предраг Јанковић, гајдаш Мирослав Дрндаревић, док ће на усној хармоници наступити Живојин Марковић, а Слободан Недељковић на дромбуљама.

Међу вокалним солистима, које ће пратити оркестар Слободана Пецића, друге вечери фестивала наступиће Блажица Марјановић, Родица Цхирцу, Биљана Болдескић, Данијела Пражић, Станиша Пауновић, Живкица Лазаревић, Бенко Паулић, Слободан Домаћиновић, Драгиша Првуловић и Жика Цветковић.

Друге вечери Фестивала публици ће се представити и књажевачки оркестар „Дар-мар“, али и КУД „Полет“ из Кладова.

У пратећем делу Фестивала биће приређена промоција књиге о Божидару Јануцићу, као и изложба слика неготинског уметника Милоја Димиресковића.

Аутор: Удружење за очување идентитета, културе, традиције и језика Влаха, „Гергина“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest