Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог

Национални савет Влаха у Бору обележио славу Светог Симеона Мироточивог

Представници Националног савета Влаха у Бору обележили су своју славу, Светог Симеона Мироточивог.

Слава је обележена у просторијама Националног савета Влаха, уз резање славског колача и уз присуство великог броја званица и свештенства храма Светог Ђорђа у Бору, као и представника локалне самоуправе. Овогодишњи колачар био је Љубиша Репеђић, а следеће године колачар ће бити прим. др Синиша Челојевић из Неготина. Присутнима се обратио и отац Дарјан из борског храма Светог Ђорђа.

Национални савети Влаха почео је да слави Светог Симеона Мироточивог, јер је у записима у манастиру Хиландар, Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви први споменуо Влахе као народ који живи на овим просторима и њих 170 који су помагали изградњу Хиландара.

„Ову славу смо узели из једног историјског разлога, а то је јер је 1198. године Свети Симеон Мироточиви у Хиландарској повељи први пут споменуо Влахе, њих 170 који су помагали изградњу Хиландара. Тај податак је непознат јавности, али ми радимо на томе да актуелизујемо тај податак, јер још у то време Власи су постојали на овим просторима. На основу тих веродостојних података, можемо тврдити да су Власи живели на територији Србије у то време и мислимо да је ово прави дан када треба да узмемо да славимо. Ми поштујемо већински српски народ, живимо у Републици Србији и то је наша матична држава и већина смо верници Српске православне цркве”, истакао је Новица Јаношевић, председник Националног савета Влаха Републике Србије.

Према последњем попису у Србији живи 21.000 Влаха, али број Влаха изван ове земље далеко је већи, а то су сви они који говоре влашки као матерњи језик, додаје Јаношевић.

„Власи су по својој култури и традицији врло посебни као народ, као и по обичајима и језику. Влашки језик је био специфичан, јер није имао своје писмо, али је Национални савет Влаха стандардизовао писмо. Задовољан сам радом Националног савета Влаха и што успевамо да одржимо влашки језик”, нагласио је Јаношевић.

Слави Националног савета Влаха присуствовали су и градоначелник Бора Александар Миликић и његов заменик Миливоје Јаношевић.

„Власи су увек били лојални држави, како год да се она звала и давали су своје животе за ову државу, а то показују споменици широм овог подручја, од Пожаревца до Књажевца и Власи се никада нису делили. Знам да је Национални савет Влаха и у прошлом сазиву, а и у овом, учинио много добрих ствари, ту су и књиге и емисије и часописи. Оно што град Бор чини, а чине и други градови и општине у околини, јесте одвајање финансијских средстава за функционисање Националног савета Влаха и одвајаћемо и у будућности онолико колико будемо могли, како би сачували културни идентитет влашке националне мањине”, рекао је Миливоје Јаношевић, заменик градоначелника Бора.

Резању славског колача претходила је седница Извршног одбора Националног савета Влаха, на којој су донесени текући закључци о раду овог савета, као што су финансијски извештај, ангажовање ревизије, а било је речи и о пројектима који ће ове године бити реализовани у области образовања и културе. У наредном периоду циљ Националног савета Влаха биће израда граматике влашког језика и још боље образовање младих, који ће наставити влашку традицију.

Више о овоме можете прочитати ОВДЕ и ОВДЕ .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest