Удружење „Гергина“ прославило десетогодишњицу постојања

Удружење за очување културе и традиције „Гергина“ концертом најуспешнијих извођача на претходним истоименим фестивалима влашке музике, доделом јубиларних признања и промоцијом књиге „Власи: Традиционална народна музика“ професора доктора Димитрија Големовића обележило је десетогодишњицу постојања.

Књига “Власи: Традиционална народна музика – Музика Влахилор дјин лумје” професора доктора Димитрија О. Големовића, eтномузиколога и композитора посвећена је етномузиколошком наслеђу народа на просторима североисточне Србије и Хомоља, које је аутор истраживао пуне четири деценије. Управо је основа књига богатство влашке традиционалне музике и њена самосвојност, мелодија, звучна обојеност, начин извођења и интерпретација, али и богатство народне игре, народне ношње и инструмената.

-Често помињем упоређујуће Влахе са другим народима на овим просторима да је оно што одликује Влахе у сваком њиховом дамару слобода. Та слобода је мени као музичару јако важна јер се пресликава у свему ономе што они певају тако да су те мелодије скоковите, раширене, богате и украсима и свим осталим. Увек кажем, сваки влашки певач је артиста, сваки је уметник за разлику од других крајева који познају то певање, чак и Срби са ових простора онако су доста скромни, и они певају и уживају, то су лирске песме, али ту врсту разуђености мелодијске нема ниједна друга музика него само влашка”, каже др Димитрије Големовић, аутор књиге.

Промоцију овог дела увеличали су и Етно група “Гергина” са Јовицом Миљковићем (хармоника) и Витомиром Станојевићем (фрула), Воја Фируловић, певач из Купузишта и Синиша Војиновић, фрулаш из Прахова.
-Ово је за нас једно капитално дело јер чува нашу влашку културу, наш идентитет, нашу традицију. Књига је публикована захваљујући пројекту који смо реализовали у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе. Књига је штампана у 500 примерака. Саставни део књиге су два компакт диска у корицама, по један аудио и видео диск са аутентичним снимцима влашке музике – каже примаријус др Синиша Челојевић, председник Удружења за очување културе и традиције „Гергина“ .

Обележавање овог значајног јубилеја Удружења “Гергина” било је у знаку и концерта победника са свих досадашњих фестивала влашке музике “Гергина”, које другог дана Ускрса окупи у Неготину бројне госте и музичаре.
Публици су се најлепшим влашким мелодијама и песмама представили апсолутни победници Фестивала, добитници Плакете “Божидар Јануцић”: Ненад Стајковић из Буковча (труба), Бобан Пецић из Неготина (хармоника), Никола Царановић из Неготина (хармоника), Маја Констандиновић из Бољевца (фрула), Немања Павловић из Шарбановца (хармоника) и Никола Првуловић из Неготина (виолина), као и неки од обедника у категоријама вокалних солиста: Данијела Пражић из Кладова, Дамјан Паћеризовић из Халова, Милена Марковић из Неготина и Анђела Јовановић из Слатине код Бора.


Свечаност су својим присуством увеличали Нјегово преосвештенство Владика Тимочки Господин Иларион са свештенством, представнице Министарства државне управе и локалне самоуправе Биљана Марковић и Марија Дживџановић, председник општине Неготин Владимир Величковић, председник СО Неготин мр Милан Уруковић, његов заменик Богдан Гугић, заменик председника Националног савета Влаха (НСВ) Далибор Орсовановић, директор Завода за културу Влаха Миодраг Кокелић, председник Синдиката СЕМУС-а Драгиша Голубовић и многобројни гости из Неготина и градова у окружењу.
-Ваше удружење је дало велики допринос у очивању изворне културе, традиције, језика и обичаја Влаха на просторима где они живе. Очување идентитета Влаха је од највећег значаја за вашу организацију, за наш Национални Савет Влаха у Републици Србији али мислим да је од изузетног значаја за Републику Србију”, истакао је у својој честитки “Гергини”, Новица Јаношевић, председник НСВ.
За протеклих 10 година Удружење „Гергина“ је самостално или у сарадњи са Националним Саветом Влаха до сада на влашком говору публиковало 24 књиге, објавило више од 30 аудио и видео носача са музичком заоставштином Влаха, организовало 10 фестивала влашке музике у Неготину, али и учествовало на бројним фестивалима у земљи и иностранству.
-Потреба за формирањем једне овакве, пре свега, културолошке организације, утемељена је на чињеници да је влашка етничка групација, на подручју Србије, најраспрострањенија у њеном источном делу, где, према незваничним подацима, живи преко 300 хиљада њених припадника. Своја права у области образовања, културе, информисања, службене употребе језика и писма, у оквиру Србије, Влашка национална мањина, од 2010. године, реализује у оквиру Националног савета Влаха – истиче примаријус др Синиша Челојевић.

Поводом свог јубилеја ово удружење је јубиларним плакетама за допринос у раду наградило Министарство културе и информисања, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Општину Неготин, Д.О.О. „Еликсир“ Прахово и Дом културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину.
Јубиларне повеље уручене су и бројним покровитељима и спонзорима за дугогодишњу узајамну сарадњу и разумевање, а заслужним појединцима и колективима и јубиларна признања „Гергине“ за очување и развој културе Влаха.
Уручено је 39 јубиларних признања “Гергина” естрадним уметницима, музичарима, медијским кућама, сарадницима из Србије, као и Адаму Орваду, професору музике из Данске.
„Гергинина“ признања уручена су и породицама Слободана Домаћиновића, Божидара Јануцића, Слободана Божиновића, Милета Пауновића и Станише Пауновића, који су својим интерпретацијама влашке песме и мелоса, дали значајан допринос очувању музичке традиције Влаха и популаризације музике овог краја, уопште.

Аутор: Сузана Михајловић-Јовановић, новинар

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest