Унапређење положаја влашке националне мањине у Србији

Директорка Канцеларије Владе Републике Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић састала се данас у Петровцу на Млави са председником Националног савета влашке националне мањине Новицом Јаношевићем и руководством овог савета.

Пауновић је истакла да је у претходном периоду доста тога урађено на унапређењу положаја свих националних мањина, па и влашке, наводећи да ће права свих мањина у Србији бити још боље заштићена.

Влада, како је подвукла, има највише стандарде за поштовање права и слобода националних мањина које живе у Србији и наставиће посвећено да ради на спровођењу усвојених закона.

Ту се пре свега мисли на Закон о националним саветима националних мањина, Закон о заштити права и слобода националних мањина и Закон о службеној употреби језика и писма, навела је она.

Да Влада спроводи јасну и одрживу политику унапређења положаја свих припадника националних мањина који живе у нашој земљи потврђују  извештаји Европске комисије, као и бројних експертских мисија које су у претходном периоду посећивале Србију, указала је Пауновић.

Према њеним речима, са Националним саветима националних мањина заједно се ради на решавању различитих питања – од остваривања права на образовање, службену употребу језику и писма, информисање и очување културног идентитета.

Она је најавила да ће од јесени бити одржан сет обука за националне савете које ће се односити на финансијско пословање самих савета, а све у циљу повећања ефикасности и транспарентности рада националних савета, посебно у погледу употребе средстава дозначених из буџета Србије.

Јаношевић је исказао захвалност Пауновић на несебичном труду и залагању да се поштују права припадника влашке националне мањине.

Он је своју саговорницу информисао о раду Савета, и истакао потребу за већом финансијском подршком за потребе обезбеђивања културних догађаја и информисања на влашком говору.

Према његовим речима, постоји потреба и за јачањем сопствених капацитета влашког националног савета кроз сарадњу са другим националним саветима, државним органима и нарочито локалним самоуправама у којима живе припадници ове мањине.

Јаношевић је поручио да је за припаднике влашке националне мањине Србија матична држава и да њени припадници желе да дају пун допринос у даљем развоју државе у којој сви заједно живимо.

Извор: србија.гов.рс

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest