06.02.2018. СВЕТИ СИНОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОДРЖАО СЕДНИЦУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА

СВЕТИ СИНОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОДРЖАО СЕДНИЦУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА

Дана 6. фебруара 2018. године, на позив Његове Светости Патријарха Српског, господина Иринеја, Свети Синод Српске Православне Цркве одржао је седницу у Београдској патријаршији у чијем су раду учествовали представници Националног савета Влаха, Радиша Драгојевић, председник, Драган Андрејевић, председник Одбора за верска питања НСВ, др Синиша Челојевић, члан ИО НСВ и председник Удружења “Гергина” и Милетић Михајловић, потпреседник НСВ.

Тема састанка је била – увођење влашког језика у богослужење СПЦ, као и неканонско деловање Румунске цркве на територији источне Србије.

Представници Националног савета Влаха су исцрпно и подробно известили Свети Синод о потреби увођења богослужења на матерњем влашком језику, уз истицање чињенице да је матерњи језик Влаха – влашки језик, да је држава Србија једина матица и домовина Влаха Србије, и да припадници Влашке заједнице за своју цркву сматрају једино Српску Православну Цркву. Пред Светим Синодом први пут је од када постоји Српска Православна Црква (од пре 800 година) , изговорена је молитва Оче наш на влашком језику .

Свети Синод подржао је иницијативу представника Националног савета , те да ће Светом Сабору СПЦ, који треба да донесе коначну одлуку о изнетим предлозима, изнети ставове Влашке заједнице и подржати их.

Аутор: Одбор за верска питања НСВ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest