06.03.2013. ДРАГАН БАЛАШЕВИЋ – НЕМОЈТЕ ВИШЕ ДА БРАНИТЕ ВЛАХЕ

НЕМОЈТЕ ВИШЕ ДА БРАНИТЕ ВЛАХЕ

Обраћам се такозваним невладиним организацијама, које се свом силом труде да нама Власима докажу да савремена историја, нас Влаха Србије, почиње 1878. године, признавањем Румуније и озакоњењем имена румунске нације, а да пре тога на овим просторима Тимочке Крајине никога није било док се нису појавили Румуни, односно да су и досељеници Унгурјани још из времена Марије Терезије, скоро цео век раније, преко ноћи и без своје жеље постали Румуни. Нису ли онда за вас Гали – Французи, Германи – Немци, Мези – Срби?

Колико сам успео да приметим, Ви господо, потписници Отвореног писма, свом силом се трудите да нама Власима докажете да наша историја на простору Тимочке Крајине почиње 1878. године, а да пре тога на овим просторима никога није било. Насумично одређење историјске прошлости у складу са политичким претензијама је недопустиво! Не би ме зачудило да једног дана за постојбину Влаха прогласите и само небо, уколико би се то поклапало са политичким програмима које заступате.

Што се тиче румунског језика зна се да је господин Јеан Ваиллант 1844.године помогао и устоличио румунски књижевни језик. Док је са друге стране, нама староседеоцима (Власима у Србији и Румунији) остао онај наш древни народни латински језик, који датира од пре нове ере. Јеан Ваиллиант је устоличио румунски књижевни језик и Румуни су га прихватили као сопствени. Но, потребно је имати на уму да га Власи нису прихватили као сопствени језик, нити имају намеру да то учине. Власи нису прихватили стандардизовани румунски језик као сопствени језик. Дакле, не можете тврдити како је језик Влаха румунски! Румунски језик је за Влахе стран језик. Не може се језик наметнути некоме! Власи говоре древним народним латинским језиком. Власи говоре влашким језиком. То је језик који доживљавају као сопствени језик.

Нејасни сте када кажете да Власи живе у 18 општина, а да национална телевизија Бор емитује једном недељно 10 минута румунског програма. Да ли сте питали Влахе желе ли они да прате програм који се емитује на језику који је њима стран језик? Већина Влаха ће можда желети да прате емисије на језику који им је матерњи и језику који познају, а то је влашки језик.

Да ли сте можда својом изјавом желели да укажете на потребу увођења више емисија на влашком језику, јер из којих других разлога онда прилажете податак да у 18 општина живе власи?

Из Ваших тврдњи је пре могуће закључити да је потребно обезбедити Власима да имају сопствени рограм на сопственом матерњем Влашком језику.

Замолио бих Вас да се у својим излагањима јасније изражавате и да не злоупотребљавате влашку националну мањину у ситуацијама када желите да постигнете одређене повластице за припаднике других националних мањина, у овом случају румунске. Румунска национална мањина има права на програм на румунском језику и у том погледу улажу се напори државних институција да то право буде и реализовано. Влашка национална мањина такође, има своја права, која може И треба да искористи у очувању сопствене културе и сопственог влашког језика.

Ви господо, ако смем да приметим, желите да искористите и злоупотребите права која има влашка национална мањина у корист друге националне мањине. То је врло некоректно и неправедно према Власима. Овом прииком Вас молим да више не искориштавате Влахе, тако што се постављате као њихови браниоци !

На основу задњег пописа 100 декларисаних Румуна у Тимочкој Крајини, многи декларисани из личног интереса, имају увек примедбе и захтеве на све оно што се зове влашко. Зар ми немамо иста права као и све друге националне мањине ?

Па и ми Власи изражавамо негодовање против било ког оспоравања емисија на влашком језику (национална телевизија Бор) јер као призната мањина Резолуцијом 1632. коју је крајем октобра 2008. године Парламент Савета Европе у Стразбуру усвојио , имамо право путем националне телевизије да емитујемо свој програм.

Слажем се са Вама да господин Кнут Волебек , комесар ОЕБС-а , улаже напоре за увођење матерњег језика у школске системе , само нисте навели којег језика , да ли је то можда енглески, француски или било који други језик , што би влашка популација а и председник Републике требали да буду информисани.

Слажем се са Вама и ми се придружујемо похвалама на рад Господина Волебека за увођење матерњег језика у школству и богослужењу , само се питам који матерњи језик и чији?

Осуђујете државу Србију у њеном настојању да помогне својим грађанима (Власима) у стандардизацији језика и писама. С којим правом то чините ? Кажете да би се тим актом кварили међусуседни односи Румуније и Србије ? Зашто би се неко мешао унутар било које суверене државе и њених зкона и институција ?

Не разумемо зашто је за румунску страну апсолутно неприхватљива стандардизација влашког језика и зашто би се добросуседна земља мешала у одлуке влашког легитимног изабраног Савета, и имала нешто против изјаве председника Републике да подржи и помогне грађане Србије , то јест влашку националну мањину.

Што се тиче мог ангажовања Ви господо, добро знате да моје активности у погледу влашке националне мањине нису зарад стицања неког личног интереса као већина Вашихи невладиних организација, већ то радим из сопственог убеђења. Тенденцију ка забораву влашког језика замерам Вама и неким вашим истомишљеницима који се нису залагали да ја и многи моји вршњаци учимо и пишемо на свом матерњем влашком језику. Влашки језик не треба да буде заборављен. Залажем се и залагаћу се да до тога не дође. Будуће генерације Влаха неће заборавити језик својих предака. Учиће да говоре и пишу на влашком језику у школама. Уз Божију помоћ то ће се и остварити !

Председник Николић, као председник свих грађана Србије, подржава грађане Републике Србије и све националне мањине који живе на њеној територији и све који цене и воле своју државу Србију. Власима је Србија матица и домовина у којој живе још од првих година њеног настанка.

Не разумем Вашу примедбу да нисам једини декларисани ортодоксан Србин у НСВ-у јер већина нас сматра да смо Власи и да је наша Матица Србија. Припадник сам влашке националне мањине, али сам једновремено и лојалан грађанин Републике Србије. То су два припадништва која не искључују једно друго, већ се штавише међусобно надопуњују. Власима из североисточне Србије, Србија је домовина, домовина у којој одувек живе.

Господо, слажем се са Вашом изјавом, да се мој став и став НСВ-а не слаже са претходним сазивом НСВ-а у више домена и начина вођења Влашке популације.

  1. Вођење финансија и расхода;
  2. Да румунски језик буде званичан језик ВНС-а;
  3. Да се ништа није урадило на стандардизацији језика и писма;

Такође, наши ставови се разилазе и са Вашим претензијама претходног сазива НСВ-а у погледу односа према Матици Србији. Неразумљиво је Ваше неуважавање државе Србије, неазумљиво је да се за савете и жалбе иде ван њених граница, без претходног обраћања њеним државним институцијама.

Не разумемо Ваше изјаве и прозивање администрације на протокол из Брисела од 01.03.2012. године а да притом нисте нашли за сходно да обавестите јавност о томе ко је потписао протокол од стране Републике Србије, и ко то може да оспори право било којој националној мањини (у овом случају Влашкој).

Ви господо, потписници Отвореног писма, који се наводно бавите очувањем идентитета Влаха тражите:

  1. МЕДИЈЕ НА РУМУНСКОМ,
  2. ШКОЛСТВО НА РУМУНСКОМ,;
  3. БОГОСЛУЖЕЊА НА РУМУНСКОМ,

Кога сте Ви онда рода и у којој држави живите, то нама није јасно? Шта својим неодређеним ставом желите да постигнете? Да ли је можда спотицање Србије од њеног европског пута?

Господо, чему све ово? Не можете да спречите никога у његовом опредељењу, јер свако има право да се декларише како осећа. То му је Република Србија омогућила што на жалост мојим прецима ван државе Србије није, а тим вашим и нашим добросуседним душебрижницима а и Вама кажем да нас пустите да мирно живимо ту где смо и да нам не браните све што је Влашко.

Ви, невладине организације, потписнице Отвореног писма (упућеног Међувладиној мешовитој комисији за националне мањине и високом комесару ОЕБС-а), брините како да економски нешто учините за грађане источне Србије свих народа и свих националности.

Што се Влаха тиче, још једном понаваљам:

ВЛАСИ ВАС НИСУ ИЗАБРАЛИ ЗА СВОЈЕ БРАНИОЦЕ, С ТОГА НЕМОЈТЕ ИХ ВИШЕ БЕЗ ЊИХОВОГ ОДОБРЕЊА БРАНИТИ !

Нека Бог чува Србију.

Драган Балашевић , (родом из Злота)

потпредседник Националног савета Влаха,

члан Извршног одбора Влашког националног савета,

члан међувладине комисије за људска и мањинска права, представник кабинета председника Србије

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest