Борнду се припрема тако што се у кључалу воду сипа млевено или сецкано месо. Кува се два, три сата док добро не омекша. Тајни састојак је свињска крв која се меша са кукурузним брашном и водом, и спаја са куваним месом. Смеша се мути “мтком”, влашким кухињским алатом, како не би настале грудвице. Сервира се хладно, а рецепт се преноси с колена на колено.
Живадинка Петровић, домаћица из Волује код Кучева, учи своју унуку да припрема борнду онако како је и сама научила од своје баке и мајке.
Борнду је главно јело божићног ручка код Влаха у кучевском крају. Ко се чврсто држи традиције, једе га са породицом на слами.
Деца су задовољна јелом, и очекују да га бака спреми и следеће године.
Обичаји су живи и стално настају нови. Храна је укусна и не чуди што је традиција опстала толико година.
Божићни обичаји у Волуји почињу од поноћи када се устаје и припрема месо, качамак, роштиљ, прича Наташа Добрицић. Потом се буде и млађи, неки испаљују ватромет, а јело се намењује живима и мртвима, додаје она.
Претпоставља се да се овај стари, традиционални специјалитет припрема баш са крвљу, јер је крв симбол живота.