08.05.2013. ЈУБИЛАРНИ ФЕСТИВАЛ ЗА ПАМЋЕЊЕ

НЕГОТИН – Лазар Јовановић, трубач из Зајечара, најбољи је инструменталиста а Срећко Првуловић из Градскова, код Зајечара, најбољи вокални солиста, петог по реду фестивала „Гергина 2013“, који је у организацији истоименог удружења из Неготина и под покровитељством Националног савета Влаха, Општине Неготин и „Еликсир групе – ИХП Прахово“, одржан у главном граду Неготинске Крајине. Престижну награду јубиларног неготинског фестивала, која носи име прослављеног виолинисте Божидара Јануцића, добио је, ове године, Бобан Пецић, хармоникаш из Неготина.

Овакву одлуку донели су Веља Кокорић, председник и Гордана Стојићевић и Маја Стојановић, чланице стручног жирија, који није имао лак задатак да се определи за само троје најбољих, од укупно двадесет и једног инструменталисте или вокалног солисте, колико их је, ове године, учествовало на већ традиционалном Фестивалу „Гергина 2013“ који је одржан 6. и 7. маја, на великој сцени неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“.

  • ” Изузетна ми је част што сам добила прилику да вечерас будем са вама и дам свој скромни допринос јубилеју вашег Фестивала. Ви сте већ постигли много, самим тим што сте, ево већ пети пут, успели да окупите оволико извођача са циљем да, заједнички, радите на очувању нематеријалне културне баштине ” – рекла је Гордана Стојићевић, позната интерпретаторка народне музике која је била чланица стручног жирија.

Како је истакла Гордана Стојићевић, за физиономију Фестивала „Гергина“ који је већ заузео, истакнуто место на музичкој мапи Србије, заслужни су и Срђан Демировић, виртоуз на хармоници, директор Фестивала, Ненад Камиџорац, музички уредник Другог програма Радио Београда, у улози уметничког директора, а посебно етномузиколог Димитрије Микан Обрадовић, у улози селектора Фестивала.

Прве фестивалске вечери, осим три првонаграђена учесника, неготинској публици су се представили и вокални солисти, Александар Живковић, из Бољевца, Љупче Војиновић из Луке код Бора, Сандра Радовановић, из Метовнице код Бора, као и сестре Слађана и Селена Кокић, из Лубнице код Зајечара. Своје умеће на хармоници, фестивалској публици су представили Срђан Петровић, из Тополнице код Мајданпека, Бојан Вербункић, из Рткова код Кладова, Андреј Радуцић из Неготина, Саша Ђорђевић из Мајданпека и Дејвид Мустацовић из Халова код Зајечара. Чаробне звуке фруле публици су представили Александра Куркић из Боговине код Зајечара, Стефан Радовановић из Метовнице, Александар Живковић из Бољевца, Борис Јанковић из Оснића, код Бољевца и Биљана Јовановић из Луке код Бора. А умилне звуке виолине, публици су подарили Младен Журкић из Кучева и Александар Иконић из Вратне код Неготина, док су Саша Царановић из Милошева код Неготина и Живојин Марковић из Мокрања код Неготина, свирали на саксофону, односно, усној хармоници.

У ревијалном делу програма, прве фестивалске вечери, дечија вокална група „Ластавица“ из Кобишнице код Неготина, представила је најмлађе чуваре традиционалне влашке песме, а Етно група „Мариника“ показала је како то раде даме које у овој области имају вишегодишње искуство. На истом задатку била је и Вионера Пауновић, уз пратњу оркестра „Источници“, иначе добитница престижне награде чувара наше баштине емисије „Шљивик“ и чланови Културно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца, публици показали своје фолклоно умеће.

За разлику од прве фестивалске вечери, која је имала такмичарски карактер, када су наступили млади и неафирмисани чувари влашке културне баштине, друго вече је било резервисано за већ позната имена овог мелоса, који су наступили у пратњи оркестра Срђана Демировића.

Бројна неготинска публика, која је салу Дома културе “Стеван Мокрањац” испунила до последњег места, била је у прилици да види и чује вокалне солисте, Љиљану Несторовић Ђокић, из Неготина, Бранку Букацић, из Буковча, Данијелу Пражић, из Кладова, Станишу Пауновића и Станишу Радосављевића, из Кучева, Слободана Домаћиновића, из Неготина, као и младу виолинисткињу Виолету Мариновић из Јабуковца, Вељу Кокорића, фрулаша из Београда, Живу Динуловића, саксофонисту из Подвршке код Кладова, Марјана Барбуловића, хармоникаша из Халова код Зајечара и Љубишу Панића, фрулаша из Радујевца.

У ревијалном делу Фестивала наступио је и Божидар Симеунов, гост из суседне Бугарске, који је својим бравурозним интерпретацијама на гајдама, запалио неготинску публику. Женска вокална група “Гергина” из Неготина, мада постоји само годину дана, била је достојни представник овог музичког жанра, због чега их је зналачка неготинска публика наградила бурним аплаузом. У истом амбијенту, у ревијалном програму друге фестивалске вечери, наступили су дувачки оркестар “Дар мар” из Књажевца и чланови Културно – уметничко друштво “Стеван Мокрањац” из Неготина.

У име Организационог одбора Фестивала који осиим председника УО “Гергина”, примаријус др Синише Челојевића чине и Бора Анђеловић, менаџер Фестивала, Драган Андрејевић, Живојин Драгишић, Самир Баланесковић, Слађана Стојановић, Вања Станојевић и Миломирка Цица Јововић, награђенима је честитао а осталим учесницима и фестивалској публици захвалио се примаријус др Синиша Челојевић, председник Организационог одбора и УО Удружења “Гергина”.

  • ” Сада је већ сасвим јасно да је Фестивал “Гергина” постао део наше традиције, баш као што је и богата културна баштина Влаха, коју Удружење “Гергина” жели да од заборава сачува, стављајући је под исти кров са осталим народима који живе у заједничкој нам држави Србији ” – рекао је примаријус др Синиша Челојевић

На Петом фестивалу влашке музике “Гергина 2013”, који је у Неготину трајао два дана, учествовало је више од стотину вокалних солиста, инструменталиста, вокалних група и чланова фолклорних ансамбала, а програм је пратило око хиљаду и пет стотина гледалаца.

Гости фестивала дигли публику на ноге

Уобичајена је пракса да, током трајања Фестивала, публика има прилику да види и чује познате вокалне солисте или инструменталисте из неке од земаља у окружењу. Овогодишњи Фестивал угостио је два изузетна уметника, из суседне Румуније, који су, заједно са својим оркестрима, буквално дигли на ноге неготинску публику.

Прве вечери Фестивала, упркос позним сатима, негде око поноћи, када су изашли на сцену, публика је са одушевљењем прихватила наступ румунског уметника Раду Нецхифор, који је показао да је једнако врстан уметник панове свирале као и његов учитељ – Георги Замфир.

Друге вечери Фестивала, Ионица Минуне, мало је рећи виртоуз на хармоници, заједно са својим оркестром, извео је неколико бравурозних и прелепих композиција и потпурија које је неготинска публика награђивала френетничним аплаузима.

Богат садржај пратећих програма

Првог дана, петог, јубиларног Фестивала влашке музике “Гергина”, у неготинском Дому културе “Стеван Мокрањац”, отворена је изложба слика познате неготинске уметнице Драгане Јаћимовић, која је Факултет ликовних уметности, одсек сликарство, завршила у Београду 1999. године, у класи професора Момчила Антоновића, а магистрирала 2002. године, у класи професора Гордана Николића.

У фоајеу Дома културе, посетиоци су имали прилеку и да дегустирају вина познатих неготинских произвођача “пића богова”, али и да купе неки од атрактивних производа, ручне израде, инспирисаних народним рукотворинама, које су израдиле веште руке чланица удружења “Занарт”.

Огромно интересовање публике изазвала је и модна ревија, модног студија “Мишић”, модела које су креирале сестре Ивана и Сузана Мишић, које су носиле младе неготинске гимназијалке, а који су инспирисани народним рукотворинама, а посебно цветом гергина.

Фотографије са петог фестивала влашке народне музике „Гергина 2013“ , у Неготину:

Аутор: Живојин Р. Драгишић , Одбор за обавештавање и издавачку делатност

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest