10.02.2013. ПРВО ПИСАЊЕ И ЧИТАЊЕ – промоција првих штампаних издања на влашком писму

У Неготину ће, у петак, 15. фебруара 2013. године, са почетком у 19 сати, на Малој сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“, у организацији Националног савета Влаха и Удружења за очување идентитета, културе, традиције и језика Влаха, „Гергина“ бити промовисана прва штампана издања на влашком писму, које је у званичној употреби од 24. јануара 2012. године.

Тада ћемо, посредством мултимедијалног приказа, под називом „Прво писање и читање“ публици представити штиво за најмлађе, под називом „Панда учи гунг фу“, док смо за оне старије приредили „Шаљиве влашке приче“, а за све узрасте је намењен специфичан речник израза и фраза „Говорим влашки“. Може се рећи да је ово, на неки начин, круна свега онога што је у претходних годину дана радио Национални савет Влаха, а у чему му је поуздани партнер било Удружење „Гергина“. Тако да смо ми, заједничким снагама, нешто више од годину дана након усвајања влашког писма, чему су свој печат дали и Одбор за званичну употребу језика и писма Националног савета Влаха, али и чланови Удружења „Гергина“, успели да одштампамо прва три издања управо на том писму – каже примаријус др Синиша Челојевић, члан Извршног одбора НСВ и председник Одбора за службену употребу језика и писма и председник УО Удружења „Гергина“.

Аутор штива за најмлађе „Панда учи кунг фу“, у коме ће малишани за себе пронаћи песмице али и омиљене бојанке, као и приручника „Говорим влашки“ је професор из Београда, Слободан Голубовић, Координатор пројекта за припрему уџбеника за извођење наставе на влашком језику.

Шаљиве влашке приче које промивишу лик Елвиса Чобановића, кроз чију визуру ће оне и бити представљене јавности написала је Драгана Филчић Војиновић, из Прахова, која живи у француском граду Морто, где обавља функцију потпредседника општине. Оно што чини посебну занимљивост је податак да ће сви они који буду имали примерак шаљивих прича о Елвису Чобановићу моћи да осим читања, у њима уживају и тонски, пошто је саставни део издања ЦД на коме су, у аудио издању, све ове приче представљене и у бравурозној глумачкој интерпретацији.

Сва три поменута издања биће представљена на Малој сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину (сала биоскопа), кроз мултимедијални програм под називом „Прво писање и читање“, који је сценски припремила и режирала Миломирка Цица Јововић.

Сва три поменута издања биће представљена на Малој сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину (сала биоскопа), кроз мултимедијални програм под називом „Прво писање и читање“, који је сценски припремила и режирала Миломирка Цица Јововић.

Удружење ,“Гергина“ оваквим садржајима и вредновањем изворног културног насљеђа Влаха врло мудро, визионарски и вешто доприноси свему цивилизацијском што дефинише влашку популацију у мери у којој на то опомиње прошлост, упућује садашњост и обавезује будућност – каже Миломирка Цица Јововић, чланица Удружења „Гергина“ и сценограф и режисер програма „Прво писање и читање“.

Осим аутора, пред неготинском публиком ће у овом мултимедијалном програму учествовати и вокални солиста Вионера Пауновић, уз пратњу оркестра Милета Пауновића и Изворна певачка група „Гергина“ из Неготина, Културно-уметничко друштво „Мокрањац“ и солиста на фрули Драги Николић, из Мокрања и најмлађи казивачи стихова Јелена Драгомировић, Ана Балуцић и Марија Шамић, док ће презентери програма бити Јованка Вања Станојевић и Душан Опрић.

Део штампаног материјала, који ће посредством мултимедијалног програма „Прво писање и читање“, бити представљен Неготинцима, као помоћна литература, биће у употреби већ од наредне школске године, када ће, тамо где за тим има интересовања, у образовни систем Србије, бити уведен предмет „Влашки језик са елементима националне културе“.

Аутор: Живојин Р. Драгишић , Одбор за обавештавање и издавачку делатност Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest