10.02.2016. НАСТАВАК ИСТРАЖИВАЊА МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ ВЛАХА

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ УВЕК УЗ КУЛТУРУ

Јуче је у малој Сали Дома културе у Петровцу на Млави одржана конференција за медије на којој је представљен почетак активности који се реализјује на бази потписаног протокола о сарадњи између факултета Музичких уметности Београд, Културно просветног центра Петровац на Млави и Влашког националног савета. На конференцији за медије учествовали су Димитрије Големовић професор факултета музичких уметности одсек етномузикологије, Миодраг Лукић директор Културно просветног центра и Бојан Модрлановић секретар Националног савета Влаха.

Бојан Модрлановић секретар Националног савета Влаха је рекао да је велики значај овог и оваквих пројеката који су усмерени пре свега на очување једног богатства којим располаже држава Србија, и што представља једну јединствену, уникатну област живота људи који овде живе и који су живели у једном предходном времену.

„Велико ми је задовљство што је оваква идеја наишла на разумевање људи који су еминентни и стручни за област којим се бави овај пројекат. Пројекат се конкретно бави прикупљањем грађе која је везана за музичку културу и културу уопште људи који живе и који су живели на територији општине Петровац на Млави и на територији целе Источне Србије“ нагласио је Бојан Модрлановић.

Директор Културно просветног центра Петровац на Млави Миодраг Лукић је рекао да је ово само наставак изтраживања које су и раније обављана на овом терену које су спроводили професор Радослав Девић и професор Димитрије Големовић, а касније и етномузиколог Љубинка Миљковића. Лукић је такође додао да је овај протокло обавезујући и на неки начин значи пуно за само истраживање кад је у питању култура и тредиција народа који живи на овим просторима.

„Ми смо имали пет дана терена. Истраживање је водио професор Димитрије Големовић, а поред професора ту су били и студенти са етномоузиколошког одсека факултета Музичке уметноси у Београду. Искористио бих прилику да се захвалим декану факлутета Љиљани Нестороски која је имала разумевања и потписала овај протокол, као и председнику општине Петровац на Млави и Националног савета Влаха Радиши Драгојевићу“.

„Култура је вазда била зависна од мецена, некада су то били богати људи племићи, касније богати грађани, а у Социјалистичкој Југославији сама држава, данас њих има такође, и ми смо захвални општини Петровац на Млави која излази у сусрет једној оваквој лепој идеји, а то је да крене са систематским проучавањем традиционалне народне музике и игре у петровачкој општини. Како је већ речено ово није сам почетак ових истраживања, ја сам имао то задовљство да још пре тридесет година кренем са истраживањем нарочито Влашког становништва на подручју Источне Србије. Највеће богаство ових крајева је шаролика становишна структруа са Србима и Власима као ентитетима који живе заједно али као развличито цвеће живе у својеврсној симбиози, живе на један најбољи могући начин, исказујући себе на прави начин, у свој својој различитости и лепоти, а та различитост прави ту дивну шару“ рекао је у свом обраћању професор Димитрије Големовић.

Аутор: Иван Јовановић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest