11.04.2015. OBIČAJ VLAHA : PALJENJE VATRE NA GROBLJU U SREDU PRED VELIKI ČETVRTAK

Познато је да Власи у Србији негују култ мртвих. Један од обичаја који се задржао у селу Волуја код Кучева је паљење ватре на гробу покојника у среду пред Велики четвртак.

Паљење ватре на гробу преминулог члана породице је обичај који Власи практикују од давнина и преноси се са колена на колено. Они верују да се у среду, пред Велики четвртак, када запале ватру на гробу, отварају врата раја и покојници “излазе” да приме дарове.

“Покрај споменика постављамо посну трпезу, јер траје пост, а поред хране на столу се налази цвеће и свеће. Прво се пали ватра, а онда свеће и тамјан са којим се кади гроб, споменик, ватра и храна. Према народном веровању, тог дана се отварају врата раја и покојник излази из гроба да руча са својом породицом. Тек када завршимо ручак гаси се ватра”, прича Добрила Марјановић из села Волуја.

Овај обичај се поштује и у другим влашким селима и зато гробља “горе”, у среду пред Велики четвртак. У појединим селима не постоји гробље, већ се покојници сахрањују на својим имањима, као што је случај у селу Волуја, тако да су среду “горела” и дворишта у влашким селима широм Србије.

Аутор: Ана Грујић , члан Одбора за информисање Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest