16.02.2013. ПРВО ПИСАЊЕ И ЧИТАЊЕ – У Неготину одржана промоција првих штампаних издања на, прошле године усвојеном, влашком писму

У петак, 15. фебруара 2013. године, у Неготину су, у организацији Националног савета Влаха (НСВ) и Удружења за очување идентитета, културе, традиције и језика Влаха, „Гергина“ промовисане прве три штампане публикације на влашком писму под називом: „Говорим влашки“, „Панда учи кунг фу“ и „Шаљиве влашке приче“.

Овај мултимедијални програм под називом „Прво писање и читање“ организован је у сарадњи са неготинским Домом културе „Стеван Мокрањац“ а под покровитељством Општине Неготин и познатих неготинских фирми Александровић и Винарија Матаљ.

У име домаћина, присутне је поздравио примаријус др Синиша Челојевић, члан Извршног одбора НСВ, који је и председник Одбора за употребу језика и писма и председник УО Удружења „Гергина“. Изразивши лично задовољство због овог догађаја, он је истакао да промоција првих штампаних издања на влашком језику представља круну онога што је у претходних годину дана радио Национални савет Влаха, а у чему му је поуздани партнер било Удружење „Гергина“.

  • Приказ првих штампаних издања на влашком језику има за циљ да укупну традицију Влаха, кроз њене образовне и културне вредности учини непролазним и трајним. Овакав уметнички поглед у прве странице штампаних шаљивих прича, дечије поезије и основа комуникације представља потребу да се очува идентитет влашког народа, који вековима оставља сведочанства о свом трајању. Овога пута, на аутентичан начин, очуваном културном, изворном и традиционалном изразу придружују се и прве писане духовите и маштовите публикације које својим садржајима укупну слику влашке популације чине још богатијом и потпунијом – рекао је примаријус др Синиша Челојевић.

У име Националног савета Влаха, присутнима се обратио и професор Миодраг Мића Марковић, потпредседник Националног савета Влаха.

-Огромно ми је лично задовољство што присуствујем оваквом догађају, јер је ово дан за памћење за сваког припадника влашке заједнице. Сада је сасвим јасно да је Национални савет Влаха, као кровна организација свих Влаха који живе у Србији, био у праву када је, пре само годину дана, донео одлуку о усвајању влашког писма. Јер је таква одлука резултирала тиме да вечерас, сви заједно, присуствујемо читању првог писања на влашком писму. Наравно, посебне заслуге за ово припађу Одбору за употребу језика и писма Националног савета Влаха, али и члановима Удружења „Гергина“, који су уложили огроман напор да ово вече буде величанствено – рекао је професор Миодраг Мића Марковић, потпредседник НСВ.

Александра Миловановић, помоћница председника Општине Неготин, која је, уз Драгољуба Ђорђевића, заменика председника Општине Неготин, у име покровитеља мултимедијалног програма „Прво писање и читање“ присуствовала овој промоцији истакла је да је очување идентитета, традиције и културе Влаха који на овим просторима живе вековима од изузетног значаја, не само за представнике ове заједнице већ и за Неготин који је одувек неговао дух мултикултурализма.

  • Велика ми је част што, у име Општине Неготин, као покровитеља, присуствујем овом изузетном догађају за све Влахе који живе у Србији. Наша општина је у претходном периоду имала изузетно успешну сарадњу са Националним саветом Влаха, али и са Удружењем „Гергина“ и то је пракса коју намеравамо да наставимо и у наредном периоду. Јер, на овим просторима, Власи и Срби вековима живе у слози и разумевању и на тим темељима треба градити и будућност Неготинске Крајине као нераскидивог дела Србије – рекла је Александра Миловановић, помоћница председника Општине Неготин.

У име ауторског тима који је приредио прва штампана издања на влашком писму, неготинској публици је говорио Слободан Голубовић – д Пасујони, који је и Координатор пројекта за припрему уџбеника за извођење наставе на влашком језику. У његовим ауторским првенцима на влашком писму, најмлађи могу, у песмарици и бојанки под називом „Панда учи кунг фу“, пронаћи своје омиљене песмице и бојанке, а сви заједно, укључујући и оне најстарије, уз помоћ приручника „Говорим влашки“, да утврђују или стичу потпуно нова сазнања у вештини комуницирања на влашком језику и писму.

  • Ове вечери, заједно са свима вама ја доживљавам остварење својих снова који трају неколико деценија. Писати на нашем матерњем, влашком језику и читати оно што је написано, догађај је који представља ревитализацију нашег постојања – рекао је Слободан Голубовић – д Пасујони.

Публици је представљена и збирка шаљивих влашких прича које промивишу лик Елвиса Чобановића, који различите животне ситуације, кроз специфичан хумор, препричава на себи својствен начин. Ауторка ових прича је Драгана Филчић Војиновић, из Прахова, која живи у Француској и која, због раније преузетих обавеза није могла да дође на неготинску промоцију.

  • Жао ми је што вечерас не могу да будем са вама у мом и вашем Неготину, али ми је у исто време и драго што заједно отварамо једну нову страницу историје у нашем постојању, дајући тиме и свој лични печат суживота Влаха и Срба који на просторима Србије вековима живе у слози – написала је у свом поздравном телеграму Драгана Филчић Војиновић.

Оно што чини посебну занимљивост је податак да ће сви они који буду имали примерак шаљивих прича о Елвису Чобановићу моћи да осим читања, у њима уживају и тонски, пошто је саставни део издања ЦД на коме су, у аудио издању, све ове приче представљене и у бравурозној глумачкој интерпретацији.

У мултимедијалном програму, неготинској публици, представила се и вокална солисткиња Вионера Пауновић (добитник престижног признања „Чувар народне баштине“ ТВ емисије „Шљивик“), уз пратњу оркестра Милета Пауновића. Своје вокално умеће показала је и Изворна певачка група „Гергина“ из Неготина, под руководством Слободана Јоновића. У програму су учествовали и чланови Културно-уметничког друштва „Мокрањац“ и солиста на фрули Драги Николић, из Мокрања, као и најмлађи казивачи стихова Јелена Драгомировић, Ана Бируцић и Марија Шамић.

Двојезични презентери програма под називом „Прво писање и читање“, били су Снежана Челојевић и Јованка Вања Станојевић.

На крају презентације, представницима локалне самоуправе, образовним и институцијама културе, из Неготина и окружења, примаријус др Синиша Челојевић, уручио је комплете промовисане литературе.

Део штампаног материјала, који је посредством мултимедијалног програма „Прво писање и читање“, представљен Неготинцима, као помоћна литература, биће у употреби већ од наредне школске године, када ће, тамо где за тим има интересовања, у образовни систем Србије, бити уведен предмет „Влашки језик са елементима националне културе“.

Драгана Филчић Војиновић

Драгана Филчић Војиновић, аутор збирке шаљивих прича на влашком језику о Елвису Чобановићу, рођена је 1969. године у породици Филчић, у Прахову, где је и завршила основну школу. Вишу педагошку школу завршила је у Неготину, а Учетиљски факултет у Врању. Живи и ради у Француској, у граду Морто, где обавља функцију потпредседника општине. Указом председника Француске, 2011. године, одликована је орденом Витеза Легије части. Почасни је члан Удружења за очување идентитета, културе, традиције и језика Влаха, „Гергина“ из Неготина. Удата је и мајка је двоје деце.

Слободан Голубовић – д Пасујони

Аутор бојанке и збирке дечијих песмица „Панда учи кунг фу“ и приручника „Говорим влашки“ је Слободан Голубовић, д Пасујони рођен 1964. године у селу Дубока у општини Кучево.

Члан је Одбора за образовање Националног савета Влаха и Координатор за увођење предмета „Влашки језик са елементима националне културе“ у образовни систем Републике Србије.

Слободан Голубовић , ради као средњошколски професор у Београду и више од двадесет година бави се истраживачким радом на плану изучавања и прикупљања етнографске, културне и комуникационе грађе којом се дефинише, открива и чува традиционална култура живљења и говора Влаха.

У оквиру Удружења „Гергина“, активно је учествовао на изучавању, обједињавању и уобличавању влашког писма.

Прошлост, садашњост и будућност

Мултимедијални програм, под називом „Прво писање и читање“, посредством кога су представљена прва штампана издања на влашком језику приређен је на Малој сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину (сала биоскопа која је била испуњена до последњег места). Програм је сценски припремила и режирала Миломирка Цица Јововић, дугогодишњи неготински посленик у култури и бивша директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“

  • Национални савет Влаха и Удружење “Гергина“, оваквим садржајима и вредновањем изворног културног наслеђа Влаха, врло мудро, визионарски и вешто доприносе свему цивилизацијском што дефинише влашку популацију у мери у којој на то опомиње прошлост, упућује садашњост и обавезује будућност – каже Миломирка Цица Јововић, чланица Удружења „Гергина“ и сценограф и режисер програма „Прво писање и читање“.

Аутор: Живојин Р. Драгишић , Одбор за обавештавање и издавачку делатност Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest