17.09.2013. ИЗВРШНИ ОДБОР И НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ЗАСЕДАЛИ У ЖАГУБИЦИ

У седишту локалне самоуправе у Жагубици, у уторак, 17. септембра, одржана је 17. седница Извршног одбора и десета седница Националног савета Влаха (НСВ), којом је председавао Радиша Драгојевић, председник НСВ. Осим информисања чланова ИО и НСВ о активностима у периоду између две седнице, чланови оба руководства донели су и веома значајне одлуке за наредне активности кровне организације Влаха у Србији.

Свакако, најзначајнија од њих односи се на увођење предмета „Влашки говор са елементима националне културе“ у образовни систем Србије, у оне школе у Источној Србији где тај предмет одаберу родитељи, односно њихова деца.

  • Може се рећи да је ова данашња, уз ону коју смо донели 24. јануара, прошле године, о усвајању влашког писма, историјска одлука. При томе треба рећи да до овог тренутка нисмо стигли на брзину и пречицом, већ је то био веома садржајан процес са многим активностима које су претходиле самој одлуци. Уверен сам да ћемо, веома брзо, бити у прилици да и влашки језик уведемо у образовани систем Републике Србије – рекао је Радиша Драгојевић, председник Националног савета Влаха.

Извршни одбор и Национални савет Влаха донели су и одлуке о партнерском учешћу у пројекту “Афирмација мултикултуралности у Србији кроз инклузивно образовање припадника Влашке националне мањине”. Овај пројекат, који је осмислио пројектни тим Удружења „Гергина“ из Неготина, финансира Фонд за отворено друштво Србије.

  • Мултикултуралност коју желимо да промовишемо, основна је нит овог пројекта, чија је, укупна, вредност 32.000 долара, а који је одобрио Фонд за отворено друштво Србије. Његовом реализацијом предвиђено је штампање уџбеника за први разред „Влашки говор са елементима националне културе“, издавање „Српско-влашког речника“, аутора Слободана Голубовића, израда интерактивног едукативног сајта и низ семинара на којима ће се наставно особље едуковати за извођење наставе на влашком језику – каже Драган Андрејевић, руководилац пројекта и члан Управног одбора Удружења „Гергина“.

Пре годину дана, Национални савет Влаха почео је реализацију пројекта “Увођење влашког говора са елементима националне културе у образовни систем Републике Србије”. Крајем августа ове године, објављен је Правилник о наставном плану и програму који је допуњен са изборним предметом “Влашки говор са елементима националне културе” , за први разред основне школе. Тренутно се ради на томе да се, од наредне године, уведе Програм за други, трећи и четврти разред основне школе, а да се, касније, сукцесивно, тај програм уведе и у старије разреде.

  • У школама се спроводи изјашњавање о изборном предмету и треба рећи да поред овог изборног предемета, представници влашке националне мањине, имају могућност избора још једног изборног предмета, као што су “Од играчке до рачунара“, или „Руке и тесто“. Тако да деца нису ускраћена за те области наставе која их занима а које нису везане стриктно за влашки говор и елементе национале културе – каже Слободан Голубовић, координатор пројекта “Увођење влашког говора са елементима националне културе у образовни систем Републике Србије”.

На овом заседању ИО и Националног савета Влаха, донета је и одлука да највише представничко тело Влаха Србије буде и партнер Центру за развој цивилног друштва из Зрењанина на реализацији наставка пројекта „Мултикултурализам у Србији није мртав“, у оквиру кога је предвиђено отварање музеолошке поставке „Влашки кутак“ у оквиру Народног музеја у Зајечару. Овај пројекат има за циљ оснаживање влашких мањинских институција, а реализује се уз финансијску подршку Краљевине Норвешке.

  • Ако изузмемо Национални савет, који је наш партнер на пројекту, влашка национална мањина готово да и нема својих институција, већ само удружења или невладине организације – рекла је Снежана Илић из Центра за развој цивилног друштва из Зрењанина, изражавајући очекивање да ће се покретањем иницијативе за формирање „Влашког кутка“ у оквиру Народног музеја у Зајечару, таква слика битно променити.

На предлог примаријус др Синише Челојевића, члана Извршног одбора и председника Одбора за службену употребу језика и писма, приихваћена је иницијатива да се покрене поступак за увођење влашког језика у службену употребу у јединицама локалне самоуправе, где су остварени услови дефинисани Законом.

-Према попису становника 2011. године, услови за увођење влашког језика створени су у Бољевцу, са 25,83% влашког становништва, Кучеву са 25,31%, Жагубици, са 22,07%, али и у Петровцу на Млави, где је овај проценат 14,74. А имајући у виду да је, према подацима који су добијени у општини Неготин број изјашњених којима је матерњи језик влашки, 19,51 проценат, тај услов је, на неки начин, испунила и општина Неготин – објашњава примаријус др Синиша Челојевић.

На предлог др Челојевића, чланови ИО и НСВ донели су и одлуке да се изврши корекција текста Декларације НСВ и Платформе влашке заједнице, одредницама које прецизније одређују језик и припадност влашкој заједници.

Исто тако, прихваћен је закључак да се наставе активности које треба да резултирају изглашавању допуна Закона о ратификацији Европске повеље о регионалним и мањинским језицима, која би била примењена и на влашки језик.

Чланови Националног савета Влаха, на свом заседању у Жагубици, донели су и одлуку о финансирању штампања књиге „Етногенеза настанка Влаха, Власи и балкански народи“, неготинског историчара Војислава Стојановића.

На предлог примаријус др Синише Челојевића донета је и одлука да се стриктно примени члан 17, тачка четири Статута НСВ, према којој мандат члану Савета престаје уколико више од годину дана не учествује у његовом раду. По том основу, мандат члана Националног савета Влаха треба да престане Јасмини Глишић и др Предрагу Балашевићу.

“Ко пева зло не мисли”

Након седнице оба руководства Националног савета Влаха, као гости су присуствовали позоришној представи “Ко пева зло не мисли”, ауторке Весне Станковић, глумице и редитељке, која је приређена за ђаке основне школе “Моша Пијаде” из Жагубице. Представа има за циљ да промовише активности Националног савета Влаха у вези са увођењем влашког говора у образовни систем, а премијерно је изведена у препуној сали Дома културе у Жагубици.

  • Моје колеге и ја, веома смо обрадовани пријемом код публике, обзиром да смо представу премијерно извели пред препуном салом Дома културе. Представа, о чему говори и сам наслов “Ко пева зло не мисли”, конципирана је тако да промовишемо “помиритељску” атмосферу, насупрот нетрпељивости и незадовољству којим смо окружени. Ово је прва представа на влашком језику намењена деци и одраслима. А направљена је тако да је разумеју Власи, али и они који не разумеју влашки језик, пошто је пола текста на влашком, а пола на српском језику- каже редитељка и глумица Весна Станковић.

Представа је реализована под покровитељством Националног савета Влаха, а биће изведена у свим школама у којима наставу похађају Власи и мешовите групе, са циљем да се на лак и једноставан начин премостиле потенцијалне језичке и културолошке разлике.

Аутор: Живојин Р. Драгишић , Одбор за обавештавање и издавачку делатност

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest