18.10.2017. ОДРЖАН САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Одржан састанак у министарству државне управе и локалне самоуправе

Делегацију Националног Савета Влаха, предвођену председником савета Радишом Драгојевићем је у понедељак 16. октобра примио министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Састанку су присуствовали и помоћница министра Ивана Антић и државни секретар Иван Бошњак.

Осим председника, Национални савет Влаха представљали су и Далибор Орсовановић заменик председника, потпредседници: Милетић Тића – Михајловић, Синиша Челојевић, Нели Ђорђевић и Бојан Модрлановић, секретар савета.

Министар Бранко Ружић је упознао присутне представнике савета са активностима које спроводи министарство државне управе и локалне самоуправе у вези са актуелним изменама прописа који се баве правима и слободама националних мањина у Србији као и у вези са реализацијом Акционог плана за остваривање права националних мањина.

Председник Националног Савета Влаха Радиша Драгојевић упознао је министра и његове сараднике са активностима које се реализују у оквиру Националног савета као и о активностима чија се реализација планира у наредном периоду.

У оквиру наведеног, изложени су и одређени специфични изазови, на које у свом раду Савет наилази и изражено мишљење о неопходност активне улоге министарства како би се исти превазишли.

Посебан акценат је стављен на специфичност положаја Националног Савета Влаха у односу на националне савете чији се рад и активности осим уз подршку Републике Србије одвијају и уз подршку и покровитељство матичних држава што у већој или мањој мери свакако олакшава њихово функционисање.

Представници Националног Савета Влаха су на састанку, иницирали покретање активности министарства државне управе и локалне самоуправе на изналажењу могућности да се националним саветима, који немају матичну државу ван граница Републике Србије, на одговарајући начин помогне, како би се омогућило подизање нивоа коришћења мањинских права, предвиђених позитивним законодавством представницима тих мањинских заједница посебно у области образовања и информисања.

Аутор:Национални савет Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest