19.04.2012. ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ ВЛАШКЕ МУЗИКЕ

Срећко Првуловић, кларинетиста из Халова код Зајечара, добитник је највишег одличја дводневног фестивала „Гергина 2012“, који је у организацији истоименог удружења из Неготина и под покровитељством Министарства културе Србије, Националног савета Влаха и Општине Неготин одржан у главном граду Неготинске Крајине.

Стручни жири Фестивала, који су чинили виолиниста Момчило-Мома Станојевић, концерт мајстор Народног оркестра РТС-а, Драгана Маринковић, музички уредник Радио Беграда и Маја Стојановић, професор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, наградио још четворицу инструменталиста и једаног вокалног солисту.

Тако је за најбољег вокалног солисту, проглашен Александар Живковић из Бољевца, а за најбољег хармоникаша Срђан Петровић из Тополнице код Мајданпека. Владан Мариоковић из Кучева, најбољи је виолиниста, Лазар Јовановић из Зајечара најбољи трубач, а Горан Петковић, из Раденке код Кучева, најбољи фрулаш. Све такмичаре пратио је оркестар Слободана Добросављевића. У име организатора Фестивала, чији је уметнички директор, од ове године, Снежана Станојевић, музички уредник Радио Београда, награђенима је честитао и захвалио се фестивалској публици примаријус др Синиша Челојевић, председник Организационог одбора и Удружења „Гергина“.

“Сада је већ сасвим јасно да је и овај Фестивал „Гергина“ постао део наше традиције, баш као што је и богата културна баштина Влаха, коју Удружење „Гергина“ жели да од заборава сачува, стављајући је под заједнички кров наше државе Србије” – рекао је примаријус др Синиша Челојевић.

Иначе на Четвртом фестивалу влашке изворне музике у Неготину, „Гергина 2012“, током два дана трајања, учествовало је више од две стотине вокалних солиста, инструменталиста, вокалних група и чланова фолклорних ансамбала. За разлику од друге такмичарске фестивалске вечери, када су наступили млади и неафирмисани чуваривлашке културне баштине, прво вече је било резервисано за већ позната имена овог мелоса, који су наступили у пратњи оркестра Срђана Демировића, који је од ове године и директор Фестивала. Међу осталима, неготинска публика је била у прилици да види и чује Светлану Арсић, Драгољуба Фируловића-Фирула, Слободана Домаћиновића, Станишу Пауновића, Велизара Матушића, Вељу Кокорића, Љиљану Несторовић, Милисава Флорића, Душка Опрића и многе друге. У ревијалном делу Фестивала наступила је и вокална група „Крајински ђердан“, хармоникаш Марјан Барбуловић, гајдаш Бојан Траиловић и кавалиста из Бугарске Георги Константион, као и Културно-уметничко друштво „Флоричика“ из Јабуковца.

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва био је гост завршне, друге вечери, Четвртог фестивала влашке изворне музике, „Гергина 2012“. Поздрављајући извођаче и публику, он је најпре, припадницима влашке националне мањине, честитао недавно усвајање одлуке о влашком писму.

“И то је део вашег идентитета на који имате право. А без тог идентитета нема ни идентитета Србије. Ваше је право и обавеза да, и на овај начин, чувате нематеријалну културну баштину, што је тежак и мукотрпан посао, чиме је мисија коју овај Фестивал има још значајнија. Фестивал „Гергина“ један је од драгуља на културној круни Србије, због чега ће га Министарство културе и у наредном периоду помагати” – рекао је министар Марковић.

У оквиру Четвртог фестивала „Гергина 2012“ у галерији неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“, отворена је изложба радова Далиборке Дали Марковић, самоуке вајарке из Мајданпека.

Аутор: Ж. Р. Драгишић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest