20.04.2015. КОНФЕРЕНЦИЈА ЈЕЗИЦИ ДИГИТАЛНЕ БУДУЋНОСТИ

Конференција у Новом Саду

У Новом Саду је 16 и 17. априла одржана дводневна конференција “Језици дигиталне будућности”, посвећена перспективи извештавања медија на мањинским језицима у контексту примене нових медијских закона и дигитализације.

Скуп је отворила шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС-а Гордана Јанковић истаквши да је циљ конференције јачање демократије и поштовање права националних мањина, преноси Тањуг.

Државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић је говорећи о значају скупа подсетио да се “близи рок изласка државе из медија, што је део новог сета медијских закона, којем се приближавамо”,”Поред тога, следи и расправа о транзицији јавних сервиса на један нови начин финансирања, где ће се посебно уважавати специфичности какву има РТВ са емитовањем програма на десет језика националних мањина, што је вредно сваке хвале”, рекао је Мирковић.

Према његовим речима, ова конференција зато и јесте начин и модел не само размене искуства, већ и начин да се кроз квалитетан разговор дође до најбољих решења и одговора на актуелна питања.

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић сматра да “мањински медији, или мањински медијски садржаји, без обзира да ли су им оснивачи или издавачи савети националних мањина или се ради о приватној иницијативи, морају имати посебан третман да би одговорили свим захтевима који се пред њих постављају”. “С обзиром на то да већина мањинских заједница има релативно мали број припадника, они морају имати значајну финансијску подршку свих нивоа власти, јер ти медији не могу бити самоодрживи”, рекао је Грујић, саопоштио је Поркајински секретар за културу и јавно информисање. Навео је и да медији који имају садржаје на језицима мањинских заједница “иако финансијски зависни од новца из буџета различитих нивоа јавне власти, морају настојати да повећају сопствене приходе”. Према његовим речима, то могу учинити транспарентним и економичним располагањем новца из јавних прихода и развојем интеркултуралних и вишејезичких садржаја, наводи се у саопштењу. Грујић је додао да се то може постићи и “развијањем међурегионалне сарадње и разменом продукције, првенствено са медијима из матичних држава”.

Циљ скупа, који су организовали Медијско одељење Мисије ОЕБС-а у Србији и Центар за развој РТВ је да истражи на који начин ће примена нових медијских закона и дигитализација утицати на медије на језицима националних мањина у Србији.

На затварању конференције у петак, 17. априла говорио је заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара.

Национални савет Влашке националне мањине представљао је члан Извршног одбора Миодраг Кокелић.

Аутор: Миодраг Кокелић, члан Извршног одбора Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest