22.12.2015. ОТВОРЕНА ДОКУМЕНТАРНА ИЗЛОЖБА „БУЂЕЊЕ СВЕСТИ О НАЦИОНАЛНОЈ ПРИПАДНОСТИ И КУЛТУРИ ВЛАХА“

Јуче је у народној библиотеци „Ђура Јакишић“ у Петровцу на Млави отворена документарна изложба фотографија о обичајима, веровањима и животу Влаха у области Млаве.

Отварању изложбе поред великог броја грађана присуствовали су народни посланик Слободан Перић, председник Националног савета Влаха и општине Петровац на Млави Радиша Драгојевић, секретар Националног савета Влаха и начелник општинске управе Петровац на Млави Бојан Модрлановић са сарадницима.

Изложбу је свечано отворила директорка библиотеке Данијела Божичковић Радуловић.

„Народна библиотека Ђура Јаксић ову изложбу приређује у оквиру пројекта Буђење свести о националној припадности и култури Влаха са фокусом на младе, који општина Петровац на Млави реализује у сарадњи са Саветом Европе и Европском унијом.

Част нам је што је и петровачка библиотека део великог регионалног пројекта о заштити и промоцији права националних мањина.

Како се библиотека свакодневно труди да привуче што већи број читалаца својим разноврсним културним програмима тако смо и овог пута са радошћу прихватили задатак прикупљања докуметарних фотографија које сведоче о обичајима, свакодневном животу и интересовањима Влаха на овим просторима.

Власи су као најбројнија национална мањина на овим просторима вековима присутни. Као народ који је изузетно прилагодљив и отворен, у суживоту са српским становништвом кроз трговину, љубав и песму многе су се ствари измешале. Али је аутентичност Влаха као народа који има свој језик, музику, фолклор и обичаје несумљиво опстао.

Ми смо покушали да кроз докуметарне фотографије испричамо причу о влашкој култури. О најмузикалнијем народу који живи у нашој општини. Кажу да слика говори више од речи. И често је заиста тако.

Зато је библиотека забележила и неколико призора са манифестација које се одржавају у општини Петровац на Млави током године, у насељима у којима живи претежно влашко становништво“ казала је директорка Данијела Божичковић Радуловић на отварању изложбе.

Део материјала, оног најрепрезентативнијег можете погледати на овој изложби, а онај други део материјала који је током године прикупљан као и сав докуметнарни материјал прикупљен у оквиру пројекта Буђење свести о националној припадности и култури Влаха са фокусом на младе од стране свих учесника пројекта чува се у бази података култруне баштине Влаха у Културно просветном центру у Петровцу на Млави.

Аутор: Иван Јовановић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest