23.12.2018. ДРУГА СЕДНИЦА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА

У Бору jе у недељу, 23. децембра одржана 2. седница Националног савета Влаха. Седница је одржана у Свечаној сали града Бора и њом је председавао председник Националног савета Новица Јаношевић. Осим чланова Савета седници је присуствовао и градоначелник Бора Александар Миликић који је је пожелео добродошлицу свим члановима и искористио прилику да честита, како је рекао, свом пријатељу Јаношевићу избор на место председника Савета. Миликић је у  даљем обраћању  истакао важност мултиетничности у средини као што је град Бор.

На почетку рада Јаношевић је поднео извештај о активностима Савета од Конститутивне седнице до одржавања друге : изнео је да код надлежних државних органа регистрован Статут Савета као и сва друга неопходна акта, да је добио Решење о упису у Регистар председника Националних мањина Србије, да је НСВ учествовао на Сајму националних мањина у Београду као и да су остварени непосредни контакти са свим општинама где живе Власи и са тим локалним самоуправама договрена сарадња за будући период.

У наставку седнице од најважнијих тачака дневног реда издвајају се избор Председника Извршног одбора Националног Савета Влаха у Републици Србији. Ту важну функцију је преузео досадашњи председник Савета Радиша Драгојевић из Петровца на Млави.  Доношење одлука о избору председника, заменика председника и чланова одбора за Културу, обавештавање, образовање и службену употребу језика и писма. За председника одбора за културу изабран је Милан Станковић из Зајечара а за његовог заменика Данијел Чорболоковић из Бора. За председника одбора за образовање изабран је Милетић Михајловић из Петровца а за његову заменицу Розица Драгојловић из Кучева. За председника одбора за обавештавање изабран је Милош Петровић из Кучева иа за заменика  Новица Лападатовић из Зајечара. За председника одбора за службену употребу језика и писма изабран је Андрија Савић из Бољевца а за његову заменицу  Јадранка Грбиновић из Петровца.

Доната је и одлука о формирању два привремена радна тела , Радно тело за сарадњу са дијаспором и радно тело за економски развој.

После седнице Савета одржана је и прва седница Извршног одбора.

Председник Савета Јаношевић  је овом приликом истакао значај Националног савета и послао поруку да Национални савет мора да оправда поверење које је добио на предходним изборима. Јаношевић је такође истакао да је у свом ранијем професионалном ангажовању обављао више изузетно значајних функција али да садашња, која предвиђа вођење високог државног представничког тела, због своје изузетне комплексности представља велики изазов и огромну одговорност.

Извор: ЕКучево

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest