24.04.2017. ДЕВЕТИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ВЛАШКЕ МУЗИКЕ ИСПУНИО ОЧЕКИВАЊА

Фестивал „Гергина 2017“ чувар традиције влашке изворне музике

Баш као што је почео обећавајућим наступом око двадесетак неафирмисаних младих музичких нада влашке музике, који су показали љубав према традицији и инструментима које свирају или песмама које певају, Девети фестивал влашке музике „Гергина“, завршне вечери, у уторак, 18. априла, показао је сву раскош музичке традиције захваљујући домаћим и иностраним учесницима. Великом сценом Дома културе „Стеван Мокрањац“ прошетали су прави заљубљеници у музику у чију се част сваког другог и трећег васкршњег дана, сада већ пуних девет година, организује Фестивал „Гергина“, јединствена манифестација ове врсте музике у Србији.

Почев од извођења химне Фестивала „Гергина“ истоимене песме коју су као и увек надахнуто публици пренеле чланице Етно групе „Гергина“ и првих музичких тактова које је одсвирао велики оркестар Слободана Пецића, музички хепенинг је потрајао скоро четири пуна сата без паузе, а да то скоро никоме у публици није представљало напор што само говори о занимљивом избору учесника од којих је свако на свој начин уденуо део себе у девету фестивалску сезону, тачније у њено ревијално вече.

Подељени у десетак музичких блокова на сцени су се смењивали вокални солисти и инструменталисти из Србије, Румуније и Бугарске. Међу певачким звездама несумњиво да су у центру пажње биле даме које су дале све од себе да влашком песмом разгале душу и допринесу одличној атмосфери. Оана Цасапу и Родица Цхирцу из Румуније, Радмила Панкалујић из Бора, Оливера Цековић из Грљана, Данијела Пражић из Кладова, Биљана Болдескић из Црномаснице као и већ споменута Етно група „Гергина“, која је поново заблистала пред неготинском публиком.

Подршку колегиницама пружиле су певачке звезде као што је доајен влашке песме Станиша Пауновић из Кучева, Бобан Јаношевић из Брестовца код Бора, Душко Опрић из Радујевца, Слободан Јоновић из Самариновца и Славиша Ванчевић из Црномаснице.

Ревијалне вечери „Гергине“ наступило је и двадесетак инструменталних извођача међу којима су били: Томислав Буљигић, гајдаш из Плавне, Димитрије Унгурјановић, виолиниста из Милошева, млада Маја Костандиновић, солиста на фрули из Бољевца, победница прошлогодишњег Фестивала, која је заслужено понела Повељу „БожидарЈануцић“ у осмој фестивалској сезони, Душан Царановић, трубач из Дупљана, Слободан Недељковић из Мокрања, који је наступио на ретком инструменту дромбуљи, Јавор Туфаревић, солиста на хармоници из Јабуковца, један од најбољих хармоникаша влашког звука, Велизар Матушић из Кучева, Драги Николић, фрулаш из Мокрања, Јовица Миљковић, из Јабуковца, који је тајне свирања на хармоници учио код легенде влашке музике Слободана Божиновића, Љубодраг Радуловић, трубач из села Уровица и Веља Кокорић један од највећих фрулаша влашке музике, кога је на хармоници пратио као и увек – Бранислав Иконић.

Музички спектакл, лепо речено извели су крајински легендарни музичари: Жива Динуловић, саксофон и Драган Његушић, на труби, којима је подршку пружио велики оркестар Слободана Пецића у саставу: Микан Његушић, труба, Предраг Јанковић, саксофон, Саша Бадркић, хармоника, Радиша Стојановић, гитара, Славољуб Петровић, бас гитара, Драган Стојановић, клавијатуре, Драган Божовић, бубњеви и Слободан Пецић, шеф оркестра на хармоници.

Ревијалној вечери допринос су дали и други извођачи, а свако од њих, мало је рећи, прилепио се музичким звуком публици за ухо и душу. Наступили су чланови КУД-а „Бањица“, фолклорна група, солисткиња Стана Германовић и оркестар истоименог друштва, које води Власта Бачиловић. Изненађење вечери је био Дувачки оркестар „Дунавски ритми“ који је стигао из села Антимово из суседне Бугарске. Коначно, наступио је и изузетан музичар, специјални гост из Данске, професор хармонике, музиколог Адам Орвад, велики заљубљеник у влашку музику, посебно у стваралаштво и музику коју је свирао легендарни Слободан Божиновић.

Пратећи програми друге фестивалске вечери

Као пратећи тачније програми који су претходили великој ревији певане и свиране влашке музике, организоване су промоције две књиге. У галерији Дома културе промовисана је књига Адама Орвада , данског музичара, једног од учесника фестивала. Адам Орвад, заљубљеник у влашку музику и одличан познавалац опуса Слободана Божиновића, приредио је књигу Слободан Божиновић – влашка кола, са аудио диском и нотним записима 25 ауторских кола легендарног влашког уметника. Издавач је Удружење “Гергина”, које је исте вечери промовисало и књигу, писану двојезично са пратећим ЦД-еом о легендарном трубачу Илији Ики Петришоровићу, коју је приредио познати музиколог, Крајинац, Димитрије Микан Обрадовић.

Девети фестивал „Гергина“ је у сезони 2017. окупио више од стотину извођача у такмичарској и ревијалној вечери и око хиљаду посетилаца музичких и пратећих програма. Фестивал је бираним речима затворио примаријус др Синиша Челојевић, председник Удружења „Гергина“ који је између осталог рекао:“По мишљењу публике и свих присутних имали смо један одличан фестивал и завршно вече је било фасцинирајуће, захваљујући оркестру Слободана Пецића и спектаклу који су извели заједно са Живом Динуловићем и Драганом Његушићем. Наш циљ је да поред оваквих ревијалних наступа фаворизујемо младе наде влашке музика на којима остаје да сачувају традицију. Изненађење фестивала је био Адам Орвад! Данац који свира влашку музику за дивљење.

Под јаким утисцима управо завршеног почињемо припреме за Десети јубиларни фестивал, који ће у целости бити посвећен певачкој легенди Слободану Домаћиновићу из Радујевца, који је задужио влашку музику и који је веома кратко пре прераног одласка са музичке и животне сцене био један од директора Фестивала.Девети фестивал је испунио сва очекивања и надамо се још успешнијим годинама током којих ћемо неговати влашку музику и пропратне програме у вези са влашком традицијом“, рекао је затварајући Фестивал „Гергина“ у Неготину, Синиша Челојевић, председник истоименог удружења које већ девет година са успехом потписује, као организатор, у окриљу Националног савета Влаха, ову јединствену музичку манифестацију интернационалног карактера.

Аутор:Јованка Станојевић, новинар

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest