24.05.2015. НАЦИОНАЛНИ САВЕТИ НА РАДНИМ САСТАНЦИМА У КОВАЧИЦИ

  1. и 10. маја у Ковачици је одржан велики радни скуп Координације Националних савета у проширеном саставу.

Домаћин скупа био је словачки Национални савет, чија је председница уједно и председница Координације Националних савета. Учешће у процесу усклађивања нормативних аката за европске интеграционе токове узела је већина Националних савета, а рад се одвијао у засебним групама које су обрађивале области образовања, културе, информисања и службене употребе језика и писма. Посебан задатак имала је радна група која је разматрала Нацрт Акционог плана за поглавље 23, којим се почињу преговори о приступању ЕУ.

Након рада по групама и усклађивања заједничких интереса свих Националних савета, установљене су тезе које би могле да се имплементирају у Акциони план. Оне су од стране сваке радне групе изнете и образложене на заједничком састанку свих учесника следећег дана. Након дискусије по свакој области, изнети ставови прихваћени су акламацијом. Националним саветима је остало на располагању неколико дана да ускладе и формирају документ који ће непосредно одразити ставове националних мањина у Републици Србији о елементима које треба да садржи Акциони план да би се достигнута права националних мањина очувала, али и унапредила. Када се он једном прихвати и почне процес његове реализације, напоран рад на његовом побољшању, а то је био циљ овог скупа, биће оправдан и његови резултати биће далекосежни.

У раду координације Национални савет Влаха представљали су председник Радиша Драгојевић, секретар Бојан Модрлановић, и као представници одбора Слободан Голубовић и Миодраг Кокелић.

Аутор: Миодраг Кокелић, члан Извршног одбора Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest