26.12.2012. ПЕТНАЕСТА СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА И ОСМА СЕДНИЦА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА

ИЗВРШНИ ОДБОР И НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ЗАСЕДАЛИ У БОЉЕВЦУ

У понедељак, 24. децембра, у Бољевцу је одржана петнаеста седница Извршног одбора и осма седница Националног савета Влаха (НСВ), којом је председавао Радиша Драгојевић, председник НСВ.

Осим информисања чланова ИО и НСВ о активностима у периоду између двеју седница, чланови оба руководства донели су и веома значајне одлуке за наредне активности кровне организације Влаха у Србији.

Чланови ИО и НСВ, подржали су одлуке донете на конститутивној седници Одбора за образовање, која је 9. децембра одржана у Неготину.

На предлог носиоца изборне листе број седам, примаријус др Синише Челојевића, због квалитетнијег и ефикаснијег рада, замењено је троје чланова Одбора за образовање. Тако је, уместо Воје Кожицића именован Слободан Голубовић, уместо Љубише Благојевића, Снежана Степановић Андрејевића, док је уместо Надице Јовановић именован Часлав Радукановић.

У Одбору за обавештавање и издавачку делатност, уместо Александра Петровића, именован је Предраг Марковић, док је у Одбору за сарадњу са Српском православном црквом, уместо Крсте Недељковића, именован Драган Андрејевић.

Након уводног излагања Слободана Голубовића, члана Одбора за образовање који је координатор активности у вези са имплементацијом наставе на влашком језику у образовни систем Србије, чланови ИО и НСВ донели су одлуку да се упути захтев Министарству просвете за увођење наставе на влашком језику за ученике од првог до четвртог разреда основне школе, већ од наредне школске 2013/2014. године. Усвојен је и закључак Одбора за образовање да се приступи изради уџбеника „Влашки језик – говор са елементима националне културе“, који би био у примени од наредне школске године.

Донета је и одлука да се финансира штампање брошуре „Говорим влашки – Ворб$ск румињеашће“, који ће, у издању Удружења „Гергина“ и Националног савета Влаха, до средине јануара 2013. године изаћи из штампе на оба наречја – Хомољско – браничевском и Крајинско – тимочком. Ова брошура ће бити препоручена литература за образовни кадар који ће, од наредне школске године, бити предавачи ученицима од првог до четвтрог разреда, тамо где буде интересовања и услова да се, као изборни предмет уведе „Влашки језик – говор са елементима националне културе“.

Чланови НСВ, на предлог ИО, усвојили су и неколико закључака Одбора за службену употребу језика и писма, међу којима и одлуку да се убрза рад на припреми фразеолошког Влашко – српског речника, који ће, као и Српско – влашки речник ускоро бити штампан.

На предлог Одбора за службену употрену језика и писма, којим руководи примаријус др Синиша Челојевић, НСВ донео је и одлуку да се Министарству културе Србије упути предлог према коме би се, на основу Закона о заштити културних добара, влашки језик ставио под заштиту, као нематеријално културно добро, као и да се овом Министарству предложи да у редовној процедури, то исто учини и УНЕСЦО.

На иницијативу истог предлагача, донета је и одлука да, у наредном периоду, Одбор за обавештавање и издавачку делатност реализује контакте са руководствима електронских и штампаних медија, како би се изнашла могућност за већу заступљеност влашке заједнице у тим медијима.

Чланови ИО и НСВ, размотрили су и резултате Пописа становника из 2011. године, и без обзира што је, између два пописа, забележен пад броја Влаха, изразили задовољство тим подацима имајући у виду да нису били пописани они припадници ове мањине који живе и раде у иностранству. Такође, закључено је да су одређену конфузију у сам пописни процес, међу влашким живљем унеле оне организације и политичке групације које стављају знак једнакости између Влаха и Румуна, због чега је битно да, у наредном периоду, треба радити на јачању идентитета Влаха, кроз значајније присуство у медијима, јавном и културном животу Србије.

Извршни одбор и Национални савет Влаха размотрили су и усвојили финансијски извештај за период од првог августа 2012. године, уз констатацију да су средства трошена домаћински.

Фотографије са петнаесте седнице Извршног одбора и осме седнице Националног савета Влаха:

Видео прилози са петнаесте седнице Извршног одбора и осме седнице Националног савета Влаха:

Petnaesta sednica Izvršnog odbora i osma sednica Nacionalnog saveta Vlaha – Prilog RTV F kanal

Autor: Živojin R. Dragišić , Odbor za obaveštavanje i izdavačku delatnost Nacionalnog saveta Vlaha

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest