29.04.2013. ПЕТИ ФЕСТИВАЛ ВЛАШКЕ МУЗИКЕ У НЕГОТИНУ

У организацији Удружења „Гергина“ из Неготина, у овом граду ће се 6. и 7. маја одржати јубиларни, пети Фестивал влашке музике „Гергина 2013“.

НЕГОТИН – У организацији Удружења за очување идентитета, културе, традиције и језика Влаха, „Гергина“, у Неготину ће, 6. и 7. маја бити одржан, јубиларни, пети Фестивал влашке музике „Гергина 2013“. Селектор овогодишњег Фестивала је прослављени Димитрије Микан Обрадовић, уметнички директор Ненад Камиџорац, директор Срђан Демировић, а менаџер Бора Анђеловић.

Као и ранијих година и овогодишњи Фестивал, чији су покровитељи Национални савет Влаха, Општина Неготин и „Еликсир група – ИХП Прахово“, имаће две фестивалске вечери, током којих ће се, у неготинском Дому културе „Стеван Мокрањац“ публици представити више десетина афирмисаних, али и младих инструменталиста и вокалних солиста.

Прве фестивалске вечери наступиће хармоникаши Бобан Пецић из Неготина, Срђан Петровић из Тополнице, Андреј Радуцић из Неготина, Бојан Вербункић из Рткова и Саша Ђорђевић из Мајданпека, док ће се на усној хармоници представити Живојин Марковић из Мокрања.

Младен Журкић из Кучева и Александар Иконић из Вратне свираће на виолини, а Стефан Радовановић из Метовнице код Бора, Борис Јанковић из Оснића код Бољевца, Биљана Јовановић из Луке код Бора, Александра Куркић из Боговине и Александар Живковић из Бољевца публици ће представити магичне звуке фруле.

Умеће стварања музике на дувачким инструментима представиће и Лазар Јовановић из Зајечара и Саша Царановић из Милошева, а наступиће и шесторо вокалних солиста : Љупче Војиновић и Сандра Радовановић из Луке, Срећко Првуловић из Грацкова и Алексанар Живковић из Бољевца, као и дует Слађана и Селена Кокић из Лубнице.

О томе ко ће заслужити прве три фестивалске награде (специјална награда „Божидар Јануцић“ у износу од 15.000 динара, најбољи вокални солиста и најбољи инструменталиста у износу од по 10.000 динара), и остала фестивалска одличја, одлучиваће стручни жири у саставу Љубиша Павковић, председник, Гордана Стоичевић и Срђан Демировић, чији ће оркестар пратити такмичаре.

У ревијалном делу програма прве фестивалске вечери наступиће и Етно група „Мариника“, Вионера Пауновић са оркестром „Источници“, под управом маестра Милета Пауновића и КУД „Флоричика“ из Јабуковца, док ће специјални гост прве вечери бити румунски чаробњак на пановој свирали, Раду Нецхифор.

Друге вечери фестивала, 7. маја, наступиће позната имена влашке музике међу којима и вокални солисти : Слободан Домаћиновић, Бранка Букацић, Станиша Пауновић, Данијела Пражић и Љиљана Несторовић – Ђокић. Од инструменталиста, публици ће се представити: Жива Динуловић (саксофон) из Подвршке, Ненад Стајковић (труба) из Буковча, Божидар Симеонов (гајде) из Бугарске, Веља Кокорић, Марјан Барбуловић (хармоника) из Халова и Виолета Мариновић (виолина) из Јабуковца.

Друго, ревијално вече, употпуниће наступ председника жирија Љубише Павковића, Љубише Панића фрулаша из Радујевца, Етно групе „Гергина“, дувачког оркестра „Дар-мар“ из Књажевца, КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина, док ће специјални гост бити Ионица Минуне, хармоникаш из Румуније, који ће наступити са својим оркестром.

Током трајања фестивала у фоајеу неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ биће организована и промоција чувених неготинских вина, а модни Студио „Машић“ приредиће модну ревију инспирисану нашом етно баштином.

Аутор: Живојин Р. Драгишић , Одбор за обавештавање и издавачку делатност Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest