30.04.2015. КЉУЧНИ ИЗАЗОВИ ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У ПЕРИОДУ 2015. – 2020.

ОКРУГЛИ СТО ПРОЈЕКТА МИНОРИТY НЕЊС “КЉУЧНИ ИЗАЗОВИ ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У ПЕРИОДУ 2015. – 2020.”

У Београду је 28.4.2015. у организацији Центра за истраживање миграција одржан округли сто Пројекта Миноритy Нењс, “Кључни изазови за националне савете националних мањина у периоду 2015 – 2020”

На округлом столу су били представници већине националних савета у Србији а Национални савет Влашке националне мањине је представљао председник Радиша Драгојевић.

Теме које су се обрађивале на округлом столу су:

  • “Уставна и законска позиција националних савета и очекивања за период 2015. – 2020.”
  • “Изазови мањинске политике за институције Републике Србије”.
  • “Како превазићи практичне изазове у раду савета националних мањина”.

Говрило се о проблемима који су заједнчки и истицале теме које су горуће за одређене националне мањине, као што су: Надлежност Националних савета, мањински закони, имплементација стандарда ЕУ када је реч о мањинама, имплементација права на службену употребу језика, право на образовање, мањинска медијска слика у светлу закона о приватизацији медија, формирање републичког савета за националне мањине, проблеми националне мањине у контакту са локалним властима, непостојање мањинске стратегије са јасно одређеним носиоцима, планом у буџету, као и многе друге …

Уводничари на ове теме су: Есад Џуџо – Н.С. Бошњака, Риза Халими – Н.С. Албанаца, Марцел Драган – Н.С. Румуна, Бодин Радојевић – Н.С. Црногораца и Света Матић – уредник Миноритy Нењс – а. Модератор – госпођа Биљана Јовић, директорка пројекта.

Аутор: Миодраг Кокелић, члан Извршног одбора Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest