Састанак националних савета у Суботици окупио припаднике 19 мањина

суботица

У Суботици су, на састанку Координације националних савета националних мањина Србије, као заједнички изазов, наведени област образовања и недовољан број уџбеника на језицима мањина.
Дводневном састанаку координације, у Хрватском дому „Матица“ у Суботици, је присуствовало 19 представника националних савета. Испред Националног Савета Влашке Националне Мањине учествовао је председник ИО Радиша Драгојевић.

Састанак је пружио прилику за размену искустава и дискусију о кључним изазовима за унапређење мањинских права у Србији, као и за дефинисање стратешких праваца за унапређење положаја националних мањина.

Састанку су присуствовали представници мађарске, хрватске, бошњачке, ромске, црногорске, грчке, влашке, словеначке, македонске, пољске, украјинске, румунске, русинске, чешке, немачке, горанске, ашкалијске, словачке и египатске националне мањине.

Председавајућа Координацијом националних савета националних мањина Србије и председница Хрватског националног савета (ХНВ) Јасна Војнић рекла је новинарима да савет постоји 15 година. Додала је да се од постојећих 23 национална савета ове године одазвало њих 19.

“Ово је прилика да видимо који су то заједнички проблеми свих националних савета а који су то специфичности појединачних савета”, казала је.

Рекла је да предстоји анализа стања, а сутра, како је најавила, рад на будућем акционом плану, “па је потребно јасно артикулисати потребе и имати заједнички став према институцијама Србије”.

Према њеним речима, било је разговора о питањима баштине, образовања, информисања на језицима националних мањина, медијског простора.

“Унапређивањем права националних мањина ми подржавамо и пут Србије ка ЕУ”, истакла је Војнић.

Многи су проблеми са којима се суочавају све мањине, а многи од њих су и заједнички, рекао је председник Националног савета мађарске националне мањине Арпад Фремонд,

Навео је да је важно да заједно раде на, како је указао, формирању потреба које имају и да покушају да их савладају.

Додао је да се највећи део њиховог посла тиче области образовања.

“У почетку ове школске године било је проблема са штампањем уџбеника на језицима националних мањина. То је наш заједнички проблем и морамо да нађемо решење за таква питања”, оценио је.

Представница Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Љиљана Пекчић рекла је да то министарство даје “пуну подршку” раду националних савета.

Извор: Нови Магазин

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest