14.07.2016. ШЕСТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ ВЛАХА ОДРЖАН ЈЕ У ДУБОЧАНУ

Шести Балкански фестивал традиционалне културе Влаха одржан је у Дубочану. Село је поново оживело, као и увек у време ове манифестације. Играло се, певало, веселило и наздрављало.

Ова манифестација постаје традиционална а израсла је из потребе да се једна изузетно вредна културна баштина чији корени сежу до прадавних времена сачува од заборава за будуће генерације. Циљ ове манифестације је да се драгоцене оставштине прошлости сачувају од заборава и понуде поштоваоцима културе широм света, истакли су организатори.

Након дефилеа учесника, присутнима се обратио Душан Фировић, члан Градског већа, који је и званично отворио фестивал.

Ова манифестација је драгоцена пре свега у очувању културног идентитета влашког народа. Ово је прави начин да се традиција, култура, обичаји и обреди влашке популације сачувају и преносе са генерације на генерацију. Небојша Ркуловић председник Савета МЗ Дубочане и Драган Петковић, одборник, захвалили су се организаторима, покровитељима, гостима и мештанима.

Учесницима су додељене захвалнице. Да овај шести Балкански фестивал традиционалне културе Влаха у Дубочану учине незаборавним потрудили су се чланови Изворног фолклора “Дубочане – Глоговица” као и културно – уметничка друштва: “Никола Пашић” из Зајечара, “Ромулијана” из Гамзиграда, “Градец” из Градскова и “Весели ритми” из Бугарске. Здравичари су поздравили госте и домаћине на свој начин.

Организатори ове манифестације су Центар за културу и туризам Цекит у Зајечару и МЗ Дубочане, а покровитељи Национални савет Влаха и град Зајечар.

Аутор: Национални савет Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest