VII традиционална пчеларска изложба у Слатини, 2020.године

Друштво пчелара из Слатине, надомак Бора, са 105 чланова по својим бројним активностима већ је надалеко познато и ван Србије.
Истог дана када је Кризни штаб Града Бора, 17. августа укинуо ванредне мере на својој територији, Извршни одбор ДП „Слатина“ донео је одлуку да се и ове „коронарне“ године одржи традиционална пчеларска изложба, VII по реду у оквиру Великогоспојинских свечаности које су и сеоска слава, уз строго поштовање свих прописаних мера епидемиолошке службе и то пре свега да би се пчелари снабдели свим потребама за нову пчеларску годину, а и употпунили своје пчеларско знање које је увек пожељно.
За веома кратко време контактирани су излагачи пчелињих производа, опреме и прибора за пчеларство са молбом да и ове године учествују на овој манифестацији, коју је финансијски значајно помогла Компанија Сербиа Зијин Мининг.

Посебно се захваљујемо Влашком националном савету, који је и ове године, као и свих претходних, финансијски помогао одржавање за нас значајне манифестације. Договорен је предавач СПОС-а који ће одржати у два дана, теоријско и практично предавање на пчелињку код нас.
У великој сали Дома културе у центру Слатине, извршена је њена потпуна дезинфекција, столице су постављене на међусобном одстојању од минимум 1,5 метра, а сви посетиоци при уласку у Салу добили заштитне маске, уз обавезну дезифекцију руку. У предвечерје пчеларске изложбе, 27. августа Костадиновић Раде из Крагујевца, предавач СПОС-а и дугогодишњи пријатељ Друштва пчелара Слатина, пред више од 40 пчелара надануто је око 90 минута изложио своју тему „Квалитетно плодишно саће као битан фактор савременог пчеларства“, уз премијерно у краћем издању и тему „Моја полошка 6х3 са ДБ рамовима увек значајна корист на пчелињаку“. Пажња свих присутних била је на највишем нивоу, а само предавање оцењено је од стране слушалаца највишом оценом. Видео линком директо нам се обратио и Менде Трајковски, наш побратим, председник Удружења пчелара из Битоља и целе Северне Македоније, са жаљењем што ове године нису дошли на нашу манифестацију уз топле поздраве и жеље да нам изложба буде успешна. Присутни су громогласним аплаузом поздравили колегу Трајковског а његов начин обраћања остаће нам у трајном сећању.
Драган Жикић, пчелар са око 100 пчелињих заједница и члан нашег Друштва, предавања је снимио професионалном камером што ће остати трајно у нашој архиви. После предавања, у суседној сали организовали смо заједничку закуску за све пчеларе и госте уз поштовање мера заштите од пандемије. Пчеларима ће ово вече остати у трајном веома лепом сећању.
Следећег дана, 28.8.2020. већ у јутарњим сатима пристизали су излагачи пчелињих производа, опреме и прибора за пчеларство, ове године њих 12, што сматрамо изузетним успехом обзиром на епидемиолошку ситуацију. Пчелари, обзиром на отказивање скоро свих сличних манифестација ове године, искористили су прилику да се снабдеју сатним основама од више прерађивача, кошницама, рамовима и осталог пчеларског неопходног прибора. Продавци су веома задовољни продајом, а ми им се дубоко захваљујемо што су и ове „коронарне“ године дошли на нашу манифестацију, са позивом да су код нас увек добро дошли и свих следећих година. Поново је са нама био председник Градске скупштине, Драган Жикић, а сада и члан Градског већа Бора задужен за област пољопривреде Љубиша Репеџић, који су својим присуством у многоме увеличали наш скуп.
У договорено време, у 10 сати, на оближњем пчелињку дипл инг Звонка Петалинкара, који броји петнаестак ДБ кошница, предавач Костадиновић је пред 25 пчелара извршио детаљан преглед свих пчелињих заједница уз размештај рамова за безбедно зимовање са препоруком за сваку пчелињу заједницу колико хране јој хитно надоместити. Сви пчелари су и овде користили све мере заштите од Цовида 19, на шта су били и благовремено упозорени. После практичног рада у хладовини столетног дрвета наставили смо дружење.
Регионална телевизија ТВ Бор узела је изјаве од председника Друштва пчелара и предавача, снимила све излагаче и њихове изложене производе, као и практично предавање на пчелињку, а ТВ прилог је емитован у емисији „Агро Дан“ и ударним терминима у више наврата, што је најбоља промоција пчеларства нашег краја.
Напомињемо да је Град Бор ове године из буџета за пчеларство издвојио чак 3.250.000 динара што су пчелари веома корисно утрошили, пре свега ширећи своје пчелињке. По свој прилици догодине овај износ биће увећан за 1.000.000 динара да би пчелари могли да прибаве лекове или прихрану за пчеле. Ми им се на томе захваљујемо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest