11.12.2016. ОДРЖАН САЈАМ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА СРБИЈЕ

Сајам под слоганом „Мозаик Србије“

Поводом међународног дана људских права, који је ове године у Србији посвећен националним мањинама, у Београду је по први пут одржан Сајам националних мањина, под слоганом “Мозаик Србије”.

Представници 15 националних мањина који живе у Србији представили су своју културну баштину, гастрономске спцијалитете и старе занате.

“У Србији живи 26 националних мањина, од којх 21 има свој национални савет. Ми смо земља која има не само добре законе кад је реч о положају националних мањина, него се трудимо да сви ти закони спроведу у пракси”, рекла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Национални савет Влашке националне мањине је узео учешће на овом сајму. На штанду савета представљена су влашка гастрономски специјалитети, ношће, рукотворине и за тај део било је задужено Удружење жена „Златне руке Кладурова“ из Кладурова, док су у културно уметничком програму учествовали КУД „Жика Поповић“ из Рановца који је својим Влашким играма одушеви публику на сајму. Удуржење „Гергина“ из Неготина се предтавило старим Влашким песмама у изведби женске певачке групе, а Влашку песму је одпевала и Андријана Јовановић чланица КУД „Јован Јовановић – Јова Турку“ из Манастирице.

Сајму су присуствовали председник савета Радиша Драгојевић, секретар Бојан Модрлановић, као и чланови савета Слободан Перић, Миодраг Кокелић, Милетић Михајловић и председник одбора за културу при савету глумица Весна Станковић.

Фестивал је свечано отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Вулин је рекао Србија своје нацинално мањине поштује, воли и да жели да унапреди њихов положај.

Председник Влашке националне мањине Радиша Драгојевић је рекао да се ова мањина у Србији осећа добро и да је задовољна својим статусом. Такође је додао да Власи у Србији имају сва права као и остале мањине и као већински народ.

Аутор:Иван Јовановић , Одбор за информисање Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest