15.04.2015. ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДЕЧИЈИХ ПЕСАМА НА ВЛАШКОМ

У Основној школи “Јован Шербановић” у Рановцу одржана је промоција књиге дечијих влашких песама “Прă ваља Кăлуцулуј“.

На промоцији је било више од 150 присутних гостију, наставника и директора школа, народни посланик Слободан Перић, председник општине Радиша Драгојевић, председник Скупштине општине Петровац на Млави Душан Нединић, као и диеркторка библиотеке Данијела Божичковић.

Књижевно вече, поздравним говором, отворила је Весна Шуберт директор школе у Рановцу.

Власи не могу да се похвале писаним текстовима. Њихова јачина су посмртни хлебови, немуште мелодије, “убитачан” ритам у колу и орлане басне које зраче невероватном енергијом.

Наслов књиге би се слободно могао превести “Долином коњића” или можда баршунастије: “Виленском долином”.

Препис ове збрике је једноставан али веома садржајан. Записивачи Источне Србије, Славица Јовић Колеровић, Драгомир Драгић, Филип Пауњеловић, Драган Стојањеловић и Вића Митровић су се порудили да по први пут један такав текст угледа светлост дана. Прастаре дечије песмице, су тиме отргнуте од заборава и пренете на папир.

По први пут су Власи Северо – источне Србије добили једну такву књигу.

Ова збирка обухвата период од певања успаванки над колевком, изговора првих гласова детета и цуцаљки, па до шаљивих песмица када дете увелико учи матерњи језик и повезује појмове у целину. Лепота ове збирке јесте у њеној изворности, чистоти и она подсећа на бистри планински извор где је свака реч кап прозирне, питке воде која, када се попије, чисти и крепи душу и тело.

Кроз ове стихове вратисмо се у време када су се у породици учили основни појмови о животу, природи, појавама, а код деце развијао правилан говор, машта и памћење. Све наравно на влашком! И то са пуно смисла, јер у почетку свега беше смисао, па тек онда писана реч.

Виленском долином билингуално пратили су нас Славица Јовић Колеровић, учитељица у пензији из Рановца, примадона влашке песме и Стефан Радовановиц, најбољи влашки фрулаш из Метовнице. Славица шаманским гласом и лепотом прастарих влашких балада, Стефан уз гајде и фрулу и мелодије Хомољских митских кодова. Снага Славицине песме и Стефанове мелодије будили су код присутних осећај да се се нашли у оне долине поџемног света одакле је Орфеј покушао да избави Еуридику.

Што је вече одмицао све је попримило одсај једне савршене пасторале. Уз Славичин предиван певачки глас, јасну дикцију када је рецитовала влашке дечије песме и Стефанову магичну фрулу присутни су напуштали сферу овоземаљског битисања и приближавали се божанској сфери.

Њих двоје су успели да нас попот правих шамана воде кроз све те нивое разних светова Влаха.

Ево како је изгледао лајтмотив књиге:Прă ваља Кăлуцулуј, Вăџуј фата Гуцулуј. Ку śимпоање, Ку здрîнбоање, Ку лаута дîнăпој, Акуш виње прă ла ној …

Аутор: Иван Јовановић , Одбор за информисање Националног савета Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest