18.11.2014. KONSTITUISAN NACIONALNI SAVET VLAHA

У уторак, 18. новембра 2014. године у Петровцу на Млави конституисан је Национални савет Влаха у новом сазиву после одржаних избора за националне савете националних мањина 26. октобра 2014. године.

Национални савет Влаха чиниће у наредном четворогодишњем мандату укупно 23 чланова и то : 18 чланова са листе “Власи за Србију – Србија за Влахе” коју је на изборима за националне савете предводио Радиша Драгојевић из Петровца на Млави, 2 члана са листе “Гергина – Прим. др Синиша Челојевић” из Неготина, 2 члана са листе “Покрет влашког уједињења” народног полсаника Слободана Перића из Бора, као и 1 члан са листе “Заједница Влаха Србије” коју је предводио Драган Демић из Петровца на Млави.

На конститутивној седници Националног савета Влаха, која је у уторак, 18. новембра 2014. године одржана у Петровцу на Млави верификовани су мандати новоизабраним члановима Савета, а на првој радној седници која је потом одржана, изабрано је и најуже руководство овог тела.

За председника Националног савета Влаха поново је изабран дипломирани политиколог Радиша Драгојевић са листе “Власи за Србију – Србија за Влахе” из Петровца на Млави, који је ову функцију обављао и у претходном мандату, док је за заменика председника изабран Далибор Орсовановић из Бора. За секретара Савета именован је Бојан Модрлановић, дипломирани правник из Петровца на Млави.

Радиша Драгојевић је приликом преузимања дужности председника Савета рекао да је врло важно што је Националном савету Влаха, изборном вољом бирача на изборима, потврђен кадровски и програмски континуитет даљег рада а што ће омогућити и да неки од најважнијих послова који су започети буду настављени или завршени. Међу приоритетним циљевима Савета, Драгојевић је том приликом истакао наставак прогарма увођења Влашког језика са елементима националне културе Влаха у систем основног образовања, даље усавршавање, нормирање језика до његовог увођења у службену употребу тамо где за то буду постојали законски услови, као и неговање културног наслеђа и традиционалних културних манифетсација Влаха.

Наредна ИИ седница Националног савета Влаха биће одржана до половине децембра у Бору на којој ће бити конституисана и радна тела Савета.

Аутор: Радомир Милошевић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest