18.12.2014. ДРУГА СЕДНИЦА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ВЛАХА

У Бору је одржана друга седница Националног савета Влаха на којој је усвојен нови Статут, као и предлози Драгана Андрејевића да назив Националног савета Влаха буде исписан на печату и у Статуту на влашком језику и писму – Савјету Влахилор. Усвојен је и предлог да уместо предложених седам чланова Извршног одбора (председник, заменик и пет потпредседника) буде девет, као и у претходном сазиву Савета.

Изабран је први потпредседник савета – Новица Јаношевић, као и четри потпреседника – Драги Дамјановић, Миодраг Марковић, Милетић Михајловић и Нели Ðордевић.

Извршни одбор Националног савета чине председник савета Радиша Драгојевић, заменик Далибор Орсовановић, пет потпредседника, као и Синиша Челојевић са листе Гергина и Миодраг Кокелић, са листе Покрет влашког уједињења.

Именовани су председници одбора и то – председник Одбора за културу, Весна Станковић ; председник Одбора за образовање, Слободан Голубовић ; председник Одбора за службену употребу језика и писма, Слободан Перић .

Одложен је избор председника Одбора за информисање и издавацку делатност.

По завршетку заседања, председник Националног савета Влаха, Радиша Драгојевић , се обратио медијима:

Видео прилог:

Друга седница Националног савета Влаха – Прилог РТВ Ф канал

“Национални савет Влаха делује у оквиру закона који регулише област за коју су задужени национални савети свих мањина, па и Влашке мањине у Србији. То су сфере образовања, културе, примене службеног језика и писма и информисања. Ми имамо значајне задатке у овим областима посебно што у неким сферама нисмо успели до сада да забележимо оно што је очекивано. Овај савет који је сада изабран делује у континуитету са претходним саветом, и наставља тамо где смо стали са већ започетим активностима на овим пољима и са оствареним резултатима. Пре свега мислим на сферу образовања, јер ми смо усвојили оно што национална мањина Влаха није имала, а то су азбука, писмо и речник. Пилот пројекат увођења Влашког говора у основне школе је већ спроведен, постоји интересовање и предстоји нам у наредном периоду да на том пољу још више радимо”, рекао је председник Националног савета Влаха РадишаДрагојевић.

Председник Националног савета Влаха, Радиша Драгојевић је такође додао да це Национални савет Влаха наставити да помаже културне манифестације Влашког народа, и да национална мањина Влаха буде што више заступљена у локалним и регионалним медијима. Такоде жеља Националног савета Влаха је да у области културе и информисања добије и своје институције.

Аутор: Национални савет Влаха

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest