19.03.2013. ВЛАСИ НИСУ РУМУНИ НИТИ ЈЕ РУМУНСКИ ЈЕЗИК ВЛАШКИ

Sopštenje Dragana Balaševića povodom izjave Mikija Janoševića, predsednika Udruženja Vlaha Primovara iz Zlota.

Na konferenciji za medije, održanoj 07.03.2013. godine, u Medija centru Bor, Miki Janošević, predsednik Skupštine Udruženja Vlaha Primovara iz Zlota, izjavio je :

VLASI NISU RUMUNI NITI JE RUMUNSKI JEZIK VLAŠKI

„ Na poslednjem popisu, od prošle godine, u istočnoj Srbiji kao Vlasi izjasnilo se 32.095, a kao Rumuni 2.073 građanina. U Borskom okrugu, popis je pokazao da imamo 13.133 Vlaha i 792 Rumuna, dok je ukupan broj stanovnika 124.992. U Opštini Bor Vlaha je 6.701, a Rumuna 293. “

„ Ovih dana Ministarstvo prosvete sprovodi anketu o uvođenju rumunksog jezika u škole. I to nije problem, ali podaci s popisa stanovništva iziskuju odgovor na glavno pitanje – da li država Srbija popušta pred Evropskom zajednicom izjednačavajući Vlahe i Rumune i da li rumunska manjina može da ima sva prava, a vlaška većina – nikakvo pravo. Razlika je i u tome što Vlasi za svoju državu hoće Srbiju, a Rumuni- Rumuniju. Rumunija ne treba da štiti Vlaha od Srbije, niti da se meša u naše probleme, to ćemo sami rešavati sa matičnom zemljom Srbijom “ – rekao je na konferenciji za medije Miki Janošević, predsednik Skupštine Udruženja Vlaha Primovara iz Zlota i potpredsednik Pokreta vlaškog ujedinjenja sa sedištem u Petrovcu na Mlavi. “

„ Janošević je posebno naglasio da je dobro što je Vlaški nacionalni savet ustanovio vlaško pismo istovremeno pitajući se šta, na drugoj strani, radi rumunski konzulat u Zaječaru. Treba li Srbija ponovo da savije glavu zbog EU i na dnevni red stavi navodno „vlaško pitanje“ iako je popis stanovništa sve pokazao. “

„ Na konferenciji su postavljena i pitanja: kada će RTB Bor kao društveno odgovorna firma pomoći svim selima u Opštini Bor, kada će poslanik Milinko Živković u Skupštini Srbije i svuda gde mu je mesto govoriti o stvarnim problemima vlaške populacije i zašto u SO Bor, od osnivanje, pre tri godine, ne funkcioniše Savet za međunacionalne odnose. “

Povodom ove izjave, Dragan Balašević, potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha, izdao je sledeće saopštenje :

Kao pripadnik Vlaške nacionalne manjine i potpredsednik VNS podržavam konstataciju vlaškog uduženja Vlaha Primovara da se nad vlaškom poulacijom svakodnevno vrši stravičan pritisak u domenu standardizacije jezika pisma a naročito religije.

Draga mi je izjava gospodina Janoševića da je dobro što je VNS ustanovio vlaško pismo. Dobro je pitao šta traži (radi) rumunski konzulat u Zaječaru. Hvala mu na podršci da je Srbija ta koja će brinuti o svojim građanima (Vlasima) i da ne treba podleći pritiscima i savijati glavu zbog ulaska u Evropu.

Na njegovo pitanje kada će RTB-Bor kao društveno odgovorna firma pomoći narodu u selima Borske opštine kojih ima 12 , od toga 11 čisto vlaških, stanje je alarmantno.

Gospodin Janošević i većinski narod (Vlaški) u opštini Bor dobro zna da visoki kadar RTB Bora kao i visoki politički funkcioneri nisu iz tog kraja a po ponašanju čak nisu naklonjeni tom većinskom narodu , koji vekovima živi na svojim resursima a nema sredstava za život i bilo kakvo zaposlenje već se kadrovi i radna snaga zapošljava sa strane.

Drago mi je da se vlaška populacija kao i oni koji je predstavljaju najzad bude u domenu ekonomske egzistencije Istočne Srbije jezika, pisma, religije a naročito slobodnog izjašnjavanja.

Dragan Balašević , potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest