26.03.2013. ИЗВРШНИ ОДБОР И НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ЗАСЕДАЛИ У КЛАДОВУ

U ponedeljak, 25. marta, u zgradi SO Kladovo održana 16. sednica Izvršnog odbora i deveta sednica Nacionalnog saveta Vlaha (NSV), kojom je predsedavao Radiša Dragojević, predsednik NSV.

Osim informisanja članova IO i NSV o aktivnostima u periodu između dveju sednica, članovi oba rukovodstva doneli su i veoma značajne odluke za naredne aktivnosti krovne organizacije Vlaha u Srbiji.

Tako su donete odluke o prihvatanju finansijskog izveštaja za 2012. godinu, kao i odluke o prihvatanju završnog računa za prošlu godinu. Takođe, oba rukovodstva su donela i odluke o prihvatanju finansijskog plana za ovu, 2013. godinu.

Uz konstataciju da su do sada održane dve uspešne promocije prvih štampanih knjiga na vlaškom jeziku (u Negotinu i Kladovu), doneta je i odluka da se u narednom periodu održe promocije u većim mestima svih opština u Srbiji u kojima živi vlaško stanovništvo.

Takođe, doneta je odluka da se uputi molba medijskom javnom servisu Istočne Srbije, RTV Bor, radi realizacije niza informativnih emisija o životu i radu pripadnika vlaške zajednice u Srbiji.

Oba rukovodstva NSV donela su i odluku o pokretanju pilot projekta za uvođenje predmeta „Vlaški jezik sa elementima nacionalne kulture“ u prvi razred osnovne škole, od naredne školske godine.

Na predlog Udruženja „Gergina“, doneta je i odluka da se pokrene inicijativa za dopunu Zakona o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, kako bi ovom Poveljom i vlaški jezik bio uvršten u grupu regionalnih i manjinskih jezika.

Članovi Izršnog odbora i Nacionalnog saveta Vlaha, na svojim zasedanjima u Kladovu, potvrdili su sve odluke koje Odbora za obaveštavanje i izdavačku delatnost Nacionalnog saveta Vlaha (NSV), doneo na svom zasedanju 29. decembra, prošle godine u Zaječaru.

Autor: Živojin R. Dragišić , Odbor za obaveštavanje i izdavačku delatnost

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest